Rusija gradi ploveću nuklearku

Prvu ploveću nuklearnu elektranu “Akademik Lomonosov” izgradit će do 2016. godine Baltijski zavod u Sankt Peterburgu. Ona će osigurati energiju, grijanje i vodu za lučki grad sa 200.000 stanovnika, industrijsku zonu te off shore naftnu platformu na Arktiku.
Izgradnju ploveće nuklearke Rusija je počela 2007. godine u tvornici Sevmaš u Severodvinsu, ali je nakon godinu dana preseljena u Sankt Peterburg. Od nekih projekata se odustalo zbog nedostatka sredstava, no u prosicu prošle godine izgradnja je nastavljena nakon potpisivanja ugovora između Baltijskog zavoda i Rosenergoatoma. Rok za završetak ploveće nuklearke je rujan 2016. godine.
Pri izradi ploveće nuklearne elektrane korištene su tehnologije izgradnje nuklearnih ledolomaca koji su tijekom 50 godina prolazili testove u surovim uslovima Arktika. Elektrana će naći primjenu u udaljenim oblastima sjeveroistoka Rusije i na Dalekom Istoku, jer su ti krajevi suočeni s nedostatkom energije, što koči njihov razvoj.
“Akademik Lomonosov” će imati zapreminu djela pod vodom 21.500 tona, dužina broda će biti 144, a širina 30 metara. Posadu će činiti 69 ljudi. Ploveća nuklearne elektrana neće imati vlastite motore već će ju transportirati remorkerom.
Elektrana će imati dva reaktora tipa kao za ledolomca, kapaciteta po 300 megavata toplotne energije. Pored proizvodnje električne i toplinske energije, elektrana će se moći koristiti za desalinizaciju i proizvodit će 240 milijuna kubnih metara vode dnevno. Ploveća nuklearka će povećati energetsku sigurnost u Rusiji, jer će se u incidentnim i ekstremnim situacijama, kao što je kalvarija japanske nuklearke, ploveća moći dovući za opskrbu električnom energijom onih regija u kojima je postojeća elektrana ispala iz sistema.
“Akademika Lomonosova” će biti moguće i iznajmljivati zemljama sa teško dostupnim područjima na kojima je izgradnja elektrane na zemlji ili veoma opasna ili preskupa. Oko 15 zemalja, među kojima su Kina, Kanada, Indonezija, Malezija, Alžir, Namibija i Argentina, pokazalo je već interes za rusku ploveću nuklearnu elektranu.

Osim toga, mobilna nuklearna elektrana može osigurati superiornost Rusije u narednoj borbi za resurse Arktika, regije koja se oslobađa leda, u kome je smješteno 13 posto netaknutih svjetskih rezervi nafte i 30 posto neistraženih rezervi plina. “Akademik Lomonosov” može postati srce industrijskog kompleksa u Sjevernom ledenom moru.
Ideja plovećih nuklearnih elektrana nije nova. Prvi su ih počeli graditi Amerikanci, još 1961. uloživši u njih za 15 godina 180 milijuna dolara. Međutim projekt je propao. U 1976. je bio zatvoren iz sigurnosnih razloga i ekonomske neefikasnosti, kao i protesta ekologa i antivladihih protesta priobalnih država.

« Vrati se na prethodnu stranicu