Rusi zainteresirani za uvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas s političko-gospodarskom delegacijom Ruske Federacije koju su predvodili  zamjenik ministra poljoprivrede Ruske Federacije Pavel Semenov i direktor Odjeljenja za trgovinu i usluge grada Moskve Aleksej Nemerjuk. Tema razgovora bili su konkretni planovi za povećanje plasmana poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Srbije na tržište te zemlje.

Predstavnici velikih trgovačkih lanaca i distribucijskih centara iz Rusije izrazili su velik interes za uvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije, prije svega voća, povrća, vina, mesnih i mlječnih proizvoda, kao i spremnost da u što skorijem periodu sklope poslovne aranžmane s proizvođačima iz Srbije. Dogovoreno je  da delegacija velikih proizvođača prehrambenih proizvoda iz Srbije, koju će predvoditi Ljajić, u lipnju ove godine posjeti  Moskvu kako bi sa predstavnicima najznačajnijih ruskih trgovačkih lanaca razgovarala o konkretnim izvoznim poslovima.

Ruski su gospodarstvenici izrazili spremnost da pomognu srpskim izvoznicima i oko otvaranja velikog logističko-distributivnog centra u Moskvi. To bi, uz intenziviranje poslovnih kontakata, moglo doprinijeti da se obujam razjmene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Srbije i Ruske Federacije u što skorije vrijeme udvostruči i dostigne razinu od 500 milijuna dolara godišnje.

S predstavnicima Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije, grada Moskve i predstavnicima ruskih tvrtki usmjerenih na poljoprivredu, sastao se danas i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević koji je naglasio da se potpisanim Memorandumom o razumijevanju između Ministarstva poljoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije o suradnji u području agroindustrijskog kompleksa, stvorio pravni okvir na osnovu kojeg će se olakšati i razviti buduća suradnja dviju zemalja u području poljoprivrede. Predstavnici državne delegacije Ruske Federacije na čelu sa zamjenikom ministra poljoprivrede Semenovim Pavelom Vladimirovičem izrazili su zadovoljstvo rezultatima dosadašnje suradnje s Ministarstvom poljoprivrede Srbije, dok su se predstavnici ruskih kompanija interesirali za poslovanje sa srpskim kompanijama iz sektora proizvodnje voća, povrća i vina. Tom je prilikom istaknuto značenje  robne razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između dviju zemalja, a razmotrene su i mogućnosti investiranja ruskih kompanija u srpsku poljoprivredu i prehrambenu industriju, kao i razmjena znanja i iskustava upoljoprivredno – industrijskom kompleksu.

« Vrati se na prethodnu stranicu