Rublja sve zanimljivija na srpskom tržištu

Otkako je omogućila poslovanje u ruskoj valuti, Sberbanka je ostvarila platni promet s inozemstvom u iznosu od oko 400 milijuna rubalja, odnosno oko 10 milijuna eura, izjavio je jedan od direktora te banke Grigori Černenko.

On je na otvaranju poslovnice Sberbank u Subotici rekao da su poslovanje s ruskom rubljom započeli prije šest mjeseci zbog dobrih odnosa između domaćih i tvrtki iz Rusije, odnosno plasmana voća, povrća i mesa iz Srbije na rusko tržište koje se sada plaća rubljima na račune u Srbiji .

Černenko, koji je direktor Sberbank za poslovanje s klijentima s područja nekadašnjeg Sovjetskog saveza, napomenuo je da i nekoliko tvrtki iz Srbije djeluje u Ruskoj Federaciji, gdje se prihod također iskazuje u rubljima, a oko 500 građana Srbije i Rusije ima otvorene račune u toj banci u ruskim rubljima.

“To je jako zanimljivo zbog toga što više nema duplih transakcija i duplih provizija. Ranije je kupac plaćao u rubljima, rublje mijenjao za euro, a u Srbiji eure mijenjao u dinare”, rekao je Černenko.

On ocjenjuje da u Srbiji vlada veliki interes i privrednika i fizičkih lica za rusku nacionalnu valutu i očekuje da će u budućnosti Sberbanka ponuditi i kreditiranje u rubljima, što smatra zanimljivim ne samo za Srbiju nego i za cijelu regiju bivše Jugoslavije i bivšeg Sovjetskog saveza.

“Za prvih pet mjeseci ostvarili smo platni promet s inozemstvom od oko 400 milijuna rubalja, što je oko 10 milijuna eura”, rekao je Černenko.

Poslovnica u Subotici šesta je rebrendirana poslovnica Sberbank koja je otvorena u Srbiji.

Kako je istaknula članica Izvršnog odbora te banke Marijana Vasilesku, srpsko tržište ima veliki potencijal za razvoj bankarskih aktivnosti, kako za fizičke osobe, tako i za gospodarstvo.

“Subotica je drugi po veličini grad u Vojvodini i administrativni centar Sjevernobačke županije, locirane na plodonosnom podneblju. Vjerujem da mi, kao najveća ruska banka, imamo kapacitet za pružanje podrške svim fizičkim osobama i tvrtkama koje ovdje posluju”, rekla je Vasilesku.

Sberbanka djeluje na tržištu Srbije od prosinca prošle godine, a prethodno je kupila podružnice austrijske Volksbanke u jugoistočnoj Europi.

« Vrati se na prethodnu stranicu