Rosneft kupuje rusku naftnu imovinu iz švedskog Firm-a

Rosneft je potpisao ugovor za kupnju ruske imovine od švedskog Lundin Petroleuma, povećanjem njegove uzvodne osnovice sredstava.

Na temelju sporazuma, Rosneft jekupio 51 posto u Petroresurs – joint venture  Lundina i trgovačke kuće Gunvor sa 70 i 30 posto – koja posjeduje licencu za istraživanje za offshore Lagansky Block, koji se nalazi u sjevernom području Kaspijskog područja.

Prema podacima Lundina, procijenjene rezerve strukture bloka Morskaya su  čak 110 milijuna barela ekvivalenta nafte od kraja 2012.

Rosneft je postao najveći svjetski proizvođač nafte prema izlazu s godišnjom proizvodnjom od 4,6 milijuna barela ekvivalenta nafte nakon kupnje TNK-BP za 55 milijarde dolara početkom ove godine.

Lundin je nedavno pronašao do 135 milijuna barela nafte i do 15 milijardi kubičnih metara plina u norveškom Arktiku.

Norveška je pokrenula novi krug licenciranja u kolovozu tražeći energetske tvrtke da nominiraju blokove koje bi oni htjeli istražiti, uključujući one u novootvorenim područjima Arktičkog istočnog Barentsovog mora koje graniči s Rusijom.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu