Rosatom će graditi prvu bangladešku nuklearnu elektranu

Podružnica Rosatoma potpisala je ugovor s bangladeškom Komisijom za atomsku energiju za dizajn Rooppur nuklearne elektrane, prve takve vrste u zemlji obilježenoj nestašicom električne energije.

Završetak je planiran do 2020, a Rusija također može osigurati do 10 milijardi dolara za izgradnju termoelektrane.

Samo polovica teritorija Bangladeša, koji ima populaciju od 150 milijuna, ima pristup električnoj energiji. Uglavnom oslanjajući se na prirodni plin za proizvodnju električne energije, postojeći proizvodni objekti nisu u stanju zadovoljiti potražnju.

Bangladeš je uvidio veliki proizvodni kapacitet nuklearnih izvora dostatnih za  50 godina.

Kina i Južna Koreja su ranije ponudile pružiti i financijsku i tehničku potporu za izgradnju nuklearne elektrane u zemlji, ali Rusija je ta koja je napokon dobila zeleno svjetlo na posao.

Led je probijen u siječnju kada se bangladeški premijer Sheikh Hasina sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. Potpisan je međuvladin sporazum kako bi se osiguralo 500 milijuna dolara ruskog kredita za financiranje istraživačkog inženjeringa, dizajna i obuke osoblja za buduću Rooppur elektranu, dok će se o još jednom kreditu od oko 1,5 milijarde dolara a za financiranje gradnje razgovarati.

Rusija je naslijedila dobre odnose s Bangladešom od Sovjetskog Saveza, koji je podržala nezavisnost zemlje, od Pakistana u 1971.

Rosatom se također pokazao kao uspješan izvoznik nuklearne tehnologije, radeći u Kini, Indiji, Iranu, Turskoj i Češkoj.

Rooppur objekt će biti izgrađen na istočnoj obali rijeke Padma, 160 km sjeverozapadno od glavnog grada Dhaka.

Bit će opremljen s dva nuklearna reaktora s kombiniranom proizvodnjom od 2.000 megavata. Plan je započeti generiranje energije početkom 2020.

Iako ukupni troškovi projekta još uvijek nisu definirani, cijena može biti oko 10 milijardi dolara.

Rusija može na kraju platiti taj račun,plaćajući u obliku kredita po međudržavnim povlaštenim uvjetima. Ova vrsta kredita je odobrena za izgradnju bjeloruske nuklearne elektrane.

Pružanje kredita za izgradnju nuklearnih postrojenja u inozemstvu je uobičajena praksa, rekao Alyona Yakovleva, šef ruskog  Nuclear Energy Society, a na duge staze, kao i u drugim zemljama, novac bi trebao biti vraćen.

Ali Bangladeški blogeri i mediji su izrazili zabrinutost zbog utjecaja takvog projekta na okoliš.

Prema izvješćima, rijeka Padma neće biti u mogućnosti osigurati dovoljnu opskrbu vodom za hlađenje reaktora, što može uzrokovati nesreću. Također, ne postoje stručnjaci u Bangladešu za takav napredan i potencijalno opasan objekt.

„Rosatom ne samo da će izgraditi jedinicu, već će također pružiti pomoć i obučiti stručnjake u Bangladešu, što je dio posla „ključ u ruke“. Tako sigurnost ne bi trebala biti problem “, rekao je Ilya Platonov, šef Nuclear.Ru.

Štoviše, stručnjaci mogu biti osposobljeni za vrijeme izgradnje, a Rosatom dodatno može pratiti njihov rad u prvim godinama nakon pokretanja pogona.

Kao i za opskrbu vodom – potpisivanje ugovora prethodila je studija izvedivosti o mjestu i ispitivanje mogućeg utjecaja projekta na okoliš.

« Vrati se na prethodnu stranicu