Kako razumjeti Vladimira Putina

Običnim ljudima ponekad je teško shvatiti što političari govore. Situacija nije ništa drugačija ni u Rusiji. Kada Rusi slušaju govore svojih političara, ponekad im se čini da je netko od njih zaboravio ruski jezik.

Riječi dobivaju nova značenja, a geste, intonacija, pogledi ponekad govore više od onoga što je rečeno. „Filolozi“ u Kremlju imaju svoj poseban jezik o kojem je moguće napisati cijelu disertaciju. Portal www.mk.ru razotkrio je značenja onoga što zapravo govore ruski političari, posebno predsjednik Putin.

Kad vas Putin čuje

Česta fraza ruskog predsjednika: „Čuo sam vas“ postala je zaštitni znak stanovnika Kremlja u Moskvi, onako što je fraza „vidim te“ postala prepoznatljivom frazom plavih stanovnika u „Avataru“. „Čujem te“ u prijevodu s „kremaljskog jezika“ potvrđuju da su dužnosnikove riječi zapažene i primljene na znanje te da će, bude li sreće, predsjednik pristati na dužosnikov prijedlog ili ispuniti određenu molbu. Posljednje, naravno, ovisi o predsjednikovoj volji.

Tijekom posljednjih mjeseci fraza je postala izuzetno popularna. Isprva su se njom koristili moćni biznismeni i činovnici koji su time htjeli naglasiti svoju „bliskost“ Kremlju. Ubrzo, kako to danas biva, fraza se proširila po društvenim mrežama. Većina korisnika putinovske fraze možda i ne zna u čemu se krije pravo značenje fraze, ali je smatra odličnim načinom završetka telefonskog razgovora.

Putin ne zaboravlja ime, osim ako…

Na jednom od susreta Putina s umjetnicima i suradnicama dobrotvornih zaklada zbio se zanimljiv događaj koji je ukazao na važnost i značenje oslovljavanja u obraćanju ruskog predsjednika. Putin je, po običaju, sve sudionike razgovora oslovljavao imenom i patronimikom. No, kada je jedan od sudionika – poznati glazbenik Jurij Ševčuk, glasno iznio neugodnu tvrdnju aludirajući na cenzuru ruskih medija, Putin ga je upitao kako se zove. Putin je tim nenadanim „zaboravljanjem“ imena poznatog glazbenika rekao sve.

Taj je incident privukao pozornost voditelja Instituta za ekonomsku analizu Andreja Illarionovog. Kao bivšem dužnosniku Kremlja, dobro mu je poznata logika oslovljavanja. Kremlj je jedna od rijetkih institucija u kojoj se oslovljava imenom i patronimikom, bez obzira na stupanj poznanstva i na to što su sugovornici već prešli na „ti“. Spomunju li se u razgovoru imena visokih dužnosnika, često se koriste inicijali – „VV“ (Vladimir Vladimirovič Putin), „DA“ (Dmitrij Anatolevič Medvedev). Jednostavno oslovljavanje imenom često je znak posebne bliskosti.

Postoje brojne interpretacije načina oslovljavanja od strane kremaljskih dužnosnika u javnosti. Izgovoraju li nečije ime, to znači da toj osobi dužnosnici Kremlja priznaju važnost i da je ne doživljavaju samo kao neko lice iz mase.

Važnost oslovljavanja dodatno pojašnjava situacija s oslovljavanjem pripadnika opozicije Alekseja Navaljnog čije prezime Putin i drugi dužnosnici nisu htjeli spomenuti, potvrdivši tako da smatraju kako Navaljin uopće nije vrijedan pozornosti.

Kome zapravo Putin govori

Poznati političar, kojeg je oduvijek krasila teško razumljiva blagoglagoljivost, objasnio je u povjerenju nakon što je podnio ostavku: „Kad sam došao u Kremlj , upozorio me jedan pametni čovjek: ‘Govori tako da te razumije jedan konkretni sugovornik kojem se obraćaš, a da ostali ne mogu čak ni naslutiti o čemu pričaš’“.

U dijalogu političar ne mora ni pogledom ni intonacijom pokazati da upravo taj dio govora ima posebno značenje te da je usmjeren na konkretnu osobu. Zadaća sugovornika u takvim razgovorima nije samo da čuje neizrečeno nego da shvaćanje zadrži samo za sebe te da ni jednom gestom ili pogledom ne otkrije da je sadržaj poruke upućen njemu.

Putin je na jednom od sastanaka tri puta ponovio riječ „diskreditacija“ ne pogledavši pri tom nijednom Vladislava Surkova, prvog zamjenika čelnika ruske predsjedničke administracije. Oštar pogled tog je dana Putin uputio samo ministru Maksimu Topljinu, no ministar je znao što je zapravo predsjednik rekao i kome. Tako su novinari čekali ostavku iznenađujuće savršeno mirnog Topljina, dok je Surkov pisao ostavku.

Recite to kratko i jasno

Putin preferira kratko i jasno. Dugi uvodi i oduglavačenje s prelaženjem na stvar, predsjednika očito razdražuju. Nestrpljivo zapitkuje: „Što želite reći?“, „U čemu je stvar?“. Naravno, to utječe i na njegovu reakciju na sam problem koji je u razgovoru iznešen – ili ga više ne zanima ili mu jednostavno izaziva neugodu kao i sugovornik koji široko obrazlaže.

Ne prekidaj lava dok govori

Putina posebno uznemiruje kada ga sugovornik prekida dok govori, možda i više nego ranije spomenuto opširno izlaganje. On sam daje mogućnost sugovorniku da neometano govori i isto očekuje zauzvrat.

Šutnja nije zlato

Šutjeti i čekati pravi trenutak da se javite za riječ, u razgovoru s Putinom i drugim stanovnicima moskovskog Kremlja, osigurat će vam, u većini slučajeva, jedino to da sa susreta odete bez ikakva postignuća i rješenja.

Šutnja ili duža pauza kao odgovor na Putinovo pitanje mogu uzrokovati neugodne posljedice mogu za karijeru sugovornika. Važno je da odgovorate brzo i jasno te da pokažete kako ste dovoljno upoznati s temom razgovora jer predsjednik uvijek jest i isto očekuje od vas.

Izvor: www.mk.ru

Atlantis Travel u suradnji s portalom Russia.hr donosi brojne novosti iz poslovnog svijeta Rusije, ruske kulture i turizma, zanimljiva putovanju u Rusiju, te brojne korisne informacije i zanimljivosti o ruskim destinacijama.

Zanima li Vas putovanju u Rusiju, povoljne avionske karte i vize za Rusiju, smještaj u Rusiji, organizacija raznih seminara i poslovnih sajmova u Rusiji – obratite se s povjerenjem agenciji Atlantis Travel.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu