Ptice, jezera i šamani u južnosibirskoj Hakasiji

Južnosibirska Republika Hakasija u Rusiji je poznata po svojim rezervatima, sibirskim marelicama, jezerima i šamanizmu. Na jezero-rezervat Itkulj u Hakasiji posjetioci dolaze kako bi promatrali ptice, proučavali stepsku floru i drevne piktograme, ili kao eko-volonteri.

 Jezero Itkulj nalazi se u stepskoj zoni Hakaskog rezervata i predstavlja pravi raj za ljubitelje ptica, ali osim ždralova, sivih sokolova i orlova, tu je moguće proučavati sav bogati biodiverzitet stepskog raslinja, pa i rijetke biljne vrste koje već izumiru. Put iz Abakana, glavnog grada Republike Hakasije, vodi po prostranim brdovitim stepama južnog Sibira. Nakon uspona na jedno uzvišenje neočekivano se otvara pogled na jezero Itkulj. Jezero je samo dio Hakaskog rezervata, a ostali dijelovi raštrkani su po cijelom teritoriju republike i obuhvaćaju različite prirodne zone: stepu, šumsko-stepske predjele i planinsku tajgu.

 Blizu jezera Itkulj nalazi se planinski lanac Sunduk, posebno popularan među arheolozima i onima koje zanima šamanizam. Na planinama s neobično ravnim reljefom pronađeno je mnoštvo piktograma – drevnih crteža na stijenama. Lokalni šamani i dalje dolaze na ovo mjesto za vrijeme važnih astronomskih pojava jer smatraju da su se u drevna vremena ovdje nalazili prirodni opservatoriji i da su otvori izdubljeni u stijenama žrecima pomagali odrediti točno doba godine i dane pogodne za sjetvu i žetvu.

U Sunduk se može doći i na jednodnevni treking. Planinski lanac se sastoji od osam vrhova s kojih se pruža veličanstven pogled na zelene stepe koje se protežu do samog horizonta. Na njih se mogu popeti i oni koji nisu posebno fizički pripremljeni.

Na dnu Tuimske provalije nalazi se jezero boje smaragda. Ovdje je do 1954. bio rudnik volframa, ali je neoprezni inženjer predložio da se okno umjesto u dubinu (što je bilo pouzdano) proširi u visinu. Uslijed toga okno se obrušilo, a kasnije su zemljotresi povećali provaliju. Ljudskim naporima i djelovanjem prirodnih pojava stvorena je ogromna uvala sa slikovitim prirodnim zidovima i jezerom boje smaragda na dnu. Na najuzvišenijem dijelu okna postavljena je oprema za bungee skokove, i tko se odvaži skočiti imat će priliku okusiti 100 m slobodnog pada.

 Pet kilometara od slatkovodnog Itkulja nalazi se slano jezero Šira. Samo dio tog jezera je u zoni rezervata, dok su na drugim dijelovima smješteni turistički kompleksi, naselja i toplice Žemčužni. Posjetitelje ovdje čeka komforno prenoćište i kupanje u ljekovitoj vodi slanog jezera, kao i fitoterapija koju je osmislila jedna šamanka iz ovog kraja: posjetitelj ulazi u bure od cedrovine bure, a zatim se unutra pušta para s mirisima stepskih trava i cvjetova. Od istih se trava ovdje pravi ljekovita kozmetika.

 U kampu gdje stanuju čuvari rezervata, što je jedini nastanjeni dio rezervata na jezeru Itkulj, otvoren je centar za turističke posjete. To je zgrada s cijelim jednim zidom u prozorima, kroz koje se satima može promatrati jezero, kao i život oko njega. Ova svojevrsna promatračnica ujedno funkcionira i kao muzej.

U zaštićenoj zoni postoje pješačke i biciklističke staze različite težine i dužine. Tu su i posebne staze za promatranje ptica i biljaka. Na preglednim mjestima uz obale jezera napravljeni su vidikovci. U kampu se mogu iznajmiti bicikli, a može se ugovoriti i obilazak oko jezera ili izlet po obližnjim mjestima. Posjet rezervatu obično je organiziran kao jednodnevni izlet. Izlet se može organizirati i izravno preko rezervata.

« Vrati se na prethodnu stranicu