Predsjednik uprave Sberbank Europe: Strateško partnerstvo s Agrokorom nam je vrlo važno

Mark Arnold, predsjednik uprave društva Sberbank Europe AG, za Business.hr govori o potencijalima hrvatskog i regionalnog tržišta, stabilnosti hrvatskog bankarskog sektora i planovima Sberbanke za idućih nekoliko godina.

Za početak nam recite nešto više o poslovnoj strategiji i planovima za razvoj poslovanja Sberbank Europe u regiji te u Republici Hrvatskoj.

Želja nam je bila izgraditi novu banku. Prije dvije godine preuzeli smo Volksbanku koja nije bila previše aktivna na tržištu i koja je poslovala s gubitkom. U dvije godine smo se uspješno rebrandirali, postali vidljivi na tržištu i izbacili neke inovativne proizvode. Stekli smo njemačku i austrijsku bankarsku licencu, međunarodni rejting i doveli potpuno novi tim u Beč koji je zadužen za rast poslovanja u svih osam zemalja u kojima smo prisutni.

Dakle, na svim razinama imamo svježi kadar te mijenjamo mentalni sklop i stav u smjeru razvoja poslovanja. Rezultat toga je da rastemo značajno više od tržišnog prosjeka u zadnje dvije godine. Prognoza za iduće tri godine je daljnji rast i promoviranje inovacija. Volio bih vidjeti nastavak organskog rasta kojim bi uzeli 5 posto tržišnog udjela u CEE regiji.

S brendom kojeg imamo i tehnologijom u koju implementiramo to neće biti problem ostvariti, naročito uzevši u obzir oporavak i rast BDP-a u zemljama regije. Bitna stavka je i da su naši konkurenti kapitalno ograničeni ili imaju drugih problema, tako da postoji dosta prostora za rast, a za otprilike godinu dana možemo početi razmišljati i o novim akvizicijama. Ne želimo biti sedmi ili osmi, već u top tri igrača u regiji, a smatram da smo u ovo kratko vrijeme što smo prisutni na tržištu postavili dobre temelje da to vrlo skoro i ostvarimo.

Što smatrate svojim prednostima, a što manama po pitanju poslovanja na regionalnom i hrvatskom tržištu?

Snaga je Sberbank brend. Jedna smo od najvećih i najsigurnijih svjetskih banaka, s najvećim prinosom. Što se tiče slabosti, problem je što u CEE regiji počinjemo s manjom bazom, stoga moramo rasti i ulagati u tehnologiju. Treba nam vremena da ostvarimo željene ciljeve i jako nam je važno da rast kojem stremimo ostvarujemo na zdravim temeljima. Zato ulažemo u ljude, procese i kontrolu rizika.

No slabost koju sam naveo nam je u jednu ruku i prednost. Imamo dovoljno razgranatu poslovnu mrežu koja nam omogućuje inovativnost. Po pitanju digitalnog bankarstva koje želimo značajno proširiti prednost je što nemamo preveliku naslijeđenu mrežu poslovnica o kojima moramo brinuti. Da imamo tisuće podružnica digitalizacija bi nam bila puno veći problem jer bi morali uzeti u obzir naslijeđeni sustav. Ovako možemo lakše uvoditi inovacije, što i činimo.

Dakle, hrvatsko tržište ima potencijala, unatoč već kroničnim problemima?

Mislim da potencijal postoji; kriza je neke konkurentske banke natjerala da se povuku i mnoge od njih su značajno smanjile zajmove. Mi praktički jedini na tržištu selektivno kreditiramo i zajmove dajemo nekim od najjačih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj, ne zato što smo im zadnje utočište, već zato što iskreno žele surađivati s nama. To je veliki plus za nas. Uskoro ćemo objaviti detalje strateškog partnerstva s Agrokorom koji je vrlo važan za nas i koji pokazuje koliki smo napredak ostvarili u ove dvije godine prisutnosti na hrvatskom tržištu. Prije dvije godine takva suradnja ne bi bila moguća jer takav posao jednostavno nismo mogli strukturirati kako treba.

Nedavno je Sberbank Europe AG dobila sindicirani kredit od 350 milijuna eura od najjačih svjetskih financijskih institucija. Na što će biti utrošena ta sredstva i hoće li smanjiti cijenu kapitala krajnjim korisnicima i gospodarskim subjektima?

Taj kredit pokazuje povjerenje koje globalni financijski igrači imaju u našu banku i koliko je naš rad cijenjen. Kredit će biti namijenjen podupiranju našeg korporativnog rasta u regiji, a budući da se u Hrvatskoj razvijamo jako dobro, dio tog kredita će svakako biti utrošen i ovdje. To su lako dostupna sredstva po razumnoj cijeni i iskoristit ćemo ih za rast naših klijenata.

Kako objašnjavate činjenicu da je hrvatski bankarski sustav iznimno dobro kapitaliziran, profitabilan i otporan, unatoč jako lošoj gospodarskoj situaciji u zemlji koja traje već šest godina?

Mislim da imate jako dobru središnju banku koja je prije krize imala dosta stroge kapitalne zahtjeve i provodila je dobru anticikličku politiku. Češka centralna banka je također dosta dobra po tom pitanju, a vaša je slijedi u stopu. HNB je vrlo komercijalno orijentiran i jako dobro regulira tržište. Banke su prije krize tvrdile da tako visoka kapitaliziranost nije optimalna za poslovanje, ali to se na kraju ispostavilo kao jako dobar i mudar potez.

Jesu li bankarski portfelji naših banaka uistinu toliko dobri i zdravi ili se radi o određenom “šminkanju” bilanci? Koliko vam je konkurencija doista jaka?

Sve se banke suočavaju s izazovima; mislim da će pravi test za većinu banaka prisutnih na hrvatskom tržištu biti stres test ECB-a koji će se provesti krajem godine. UniCredit je već otpisao 14 milijardi, a Intesa 6 milijardi uoči tog stres testa, a smatram da će još neke banke učiniti isto. No, nije na meni da to procjenjujem, stručnjaci će reći svoje.

Čini se neminovnim da će se kriza preliti i u bankarski sektor, koji se dosad jako dobro nosio s njom. Kako se Sberbank priprema na takav scenarij?

Mi smo ulaskom na hrvatsko tržište preuzeli Volksbanku koja je bila u ozbiljnim problemima, tako da smo se već suočili s tom situacijom. Među područjima u koje najviše ulažemo je tehnologija kontrole rizika, i općenito puno ulažemo u funkcioniranje back-officea kako bi bili sigurni da su nam zajmovi i bilanca stabilni i zdravi te da svim novim plasmanima možemo efikasnije upravljati.

Izvor: Business.hr

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju ili zemlje bivšeg Sovjetskog saveza – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

…jer Vaše putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu