Potencijal zdravstvenog turizma veći od milijardu eura godišnje

U Hrvatskoj se ostvaruje oko 300 milijuna eura prihoda od usluga u zdravstvenom turizmu, bez uključene vrijednosti noćenja, no procjene pokazuju da je potencijal te turističke grane i veći od milijardu eura godišnje, istaknula je na današnjem skupu o zdravstvenom turizmu u ivanićgradskom Naftalanu direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK) Leila Krešić Jurić.

Skup “Perspektiva razvoja zdravstvenog turizma u RH” je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan održan u povodu 25. obljetnice rada i postojanja te bolnice.

Kako su izvijestili iz Naftalana, pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić na skupu je naglasio da je sadašnji institucionalni ustroj specijalnih bolnica takav da su trenutno između privatnog i javnog sektora te ih treba poticati, jer su veliki potencijal za razvoj zdravstvenog turizma.

Specijalne bolnice trebale bi pametno iskoristiti mogućnosti strukturnih fondova EU-a, poručio je Kramarić, napominjući kako bi Naftalan primjerice mogao postati znanstveni referentni centar za psorijazu i slične bolesti.

Da Naftalan ima planove i razvojne projekte potvrdio je ravnatelj te bolnice Goran Maričić ističući da je primjerice samo projekt proširenja kapaciteta Naftalana vrijedan gotovo 10 milijuna eura.

Time bi se povećali smještajni kapaciteti i njihova kvaliteta na razinu četiri zvjezdice, ali i izgradili novi bazeni te drugi sadržaji za koje ima potražnje na tržištu, dodao je Maričić.

Projekt je, kaže, u fazi ishođenja građevinske dozvole i prijavljen za financiranje iz EU fondova i vrlo brzo bi ga mogli realizirati ako se osiguraju sredstva.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniša Varga smatra kako je bitno odrediti koliko je oportuno na postojeći način financirati specijalne bolnice, jer pozitivna inozemna iskustva pokazuju da se takve bolnice bolje, brže i kvalitetnije razvijaju što su više na tržištu. Zato se i domaćim bolnicama treba to u većoj mjeri dopustiti, kazao je Varga.

Istaknuo je i da HZZO radi na procesu izdvajanja dopunskog osiguranja u osiguravajuće društvo i već imaju spremne i proizvode iz domene dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koji će, zahvaljujući povjerenju građana u segmentu dopunskog osiguranja, biti vrlo konkurentni na tržištu.

Predsjednik Zajednice za zdravstveni turizam pri HGK i ravnatelj Daruvarskih toplica Marcel Medak istaknuo je da specijalne bolnice, osim zdravstvenih usluga koje su im osnovna djelatnost, pružaju i čitav niz drugih usluga koje su više vezane uz turizam, a koje zbog zakonskih ograničenja još uvijek pružaju dijelom u ‘sivoj’ zoni.

Stoga je, kaže, zadovoljan najavama da će se to vrlo brzo izmijeniti jer bi time mogli ostvariti važan izvor prihoda.

Izvor: liderpress.hr

Iskoristite priliku i provjerite posebne ponude termi, lječilišta i toplica koje nudi Atlantis Travel. Ponudom medical wellness centara i rehabilitacijskih centara biti će zadovoljni i najzahtjevniji klijenti, a stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja te pružiti svu potrebnu podršku.

« Vrati se na prethodnu stranicu