Porezne olakšice za vađenje nafte iz škriljevca

Rusija je uvela porezne olakšice na proizvodnju hard-to-recover „čvrsta“ ulja nedavno, ali to samo po sebi neće biti dovoljno još za najveće svjetske nacionalne proizvođače nafte.

Poticaji za oko 21 dolara po barelu će preobraziti ekonomiju istraživanja, poticanje korištenja naprednih metoda bušenja za naftu iz škriljevca.

Rosneft, glavna državna naftna kompanija je lobirala za te osvojene ustupke. “Ovaj režim neće biti katalizator za veliki rast u naftnom sektoru u 2014-2015., ali to može promijeniti djelatnost konfiguraciju tijekom petogodišnjeg razdoblja,” rekao je Aleksej Kokin, analitičar energije, industrije.

Rusija crpi više od 10 milijuna barela dnevno (BPD), ali se suočava s izazovom za održavanje ove razine jer su polja nafte u unutrašnjosti zapadnog Sibira sve iscrpljenija, a nema velikih otkrića su još od sovjetskog doba.

Ipak, zapadni Sibir i dalje drži golem potencijal zahvaljujući svojim uskim netaknutim rezervama nafte, od kojih je najveća Bazhenov Formacija koja se proteže preko 2,3 milijuna četvornih kilometara.

Prema novom režimu, Rusija će primjenjivati nultu stopu poreza na vađenje minerala (MET) za Bazhenov i druga sibirskska nalazišta pod nazivom Abalak, da Khadum na jugu Rusije i Domanik u regiji Volga-Urala.

Ključna točka, kažu stručnjaci, je da ruska državna prikuplja većinu prihoda po barelu nafte koja se izvozi iznad određene cijene. Ta će cijena granično rasti kao rezultat male naftne pauze, osiguravajući da poticaj radi, čak i ako cijene nafte padnu sa svojih sadašnjih visokih razina.

S naftom od oko 100 dolara po barelu, ušteda će biti oko 4,20 dolara po barelu za većinu pristupačna postrojba , te 21 dolara po barelu za više komplicirana rezerve, kazao je Grigorij Vygon, direktor moskovskog Skolkovo School of Management.

Procjene Bazhenov potencijala iznimno variraju, s Ministarstvo prirodnih resursa barata s brojkom od 3,7 milijardi barela njegovih nadoknadivih rezervi – ili godinu dana ruske proizvodnje nafte.

Podaci američke vlade procjenjuje da je ruske nadoknadive naftne rezerve stoje na 75 milijardi barela, više od 58 milijardi barela drže Sjedinjene Američke Države, koja je danas lider u proizvodnji nafte iz škriljca.

“To je samo vrh ledenog brijega u Rusiji,” kaže Emily Stromquist, energetski analitičar u konzultantskoj Eurasia Group, pozivajući se na ruske procjene.

Ministarstvo energetike se nada da će novi zakon pojačati udio proizvodnje „tanke“ nafte na 11 posto ukupne ruske proizvodnje do 2020., sa slabih 0,2 posto sada.

Natalia Komarova, guverner Khanty-Mansiiska kaže da je Rusija najveći proizvođači nafte u regiji i mjesto većine Bazhenov nadoknadivih rezervi, pa bi se dnevna proizvodnja mogla popeti na 400,000-600,000 barela do 2020.

Norveška državna tvrtka ima oko 134.000 hektara (330.000 hektara) u Bakkenu te se složila s Rosneftom ranije ove godine kako bi se istražila mogućnost eksploatacije nafte iz škriljevca u Rusiji. Rosneft se također udružio s Exxon u razvoju „čvrste“ nafte u zapadnom Sibiru.Surgutneftegas, Gazprom Neft, Royal nizozemski Shell, Lukoil i RusPetro također razvijaju tzv. tanka ulja.

Rosneft sam drži oko 11 milijardi barela naftnih rezervi, a novi će mu zakon omogućiti održavanje proizvodnje u svojim tradicionalnim regijama, kao što su Khanty-Mansiisk i Tyumen.

Da bi se postignuo cilj Ministarstva energetike od oko 440.000 barela dnevno u uskoj proizvodnje nafte, Rusija će morati udvostručiti broj horizontalnih bušotina izbušenih u zapadnom Sibiru u narednih nekoliko godina od gotovo 800 bušenih lani.

To znači da bi prvi industrijski sektorski bum mogao biti uslužna naftna polja, gdje se tržišni lider Eurasia Drillling  (EDC) priprema za povećanje aktivnosti.

« Vrati se na prethodnu stranicu