Otvorena izložba eSVIJEST, ili umjetnička djela od živih bića

U Moskvi se od 18. do 22. rujna u suradnji Centralnog doma umjetnika i Sveučilišta „Lomonosov“ održava neobična izložba „eSVIJEST“ – svojevrsna smotra takozvane ekološke bio-umjetnosti. Riječ je o pravcu u kojem za stvaranje umjetničkih i znanstvenih radova umjetnici koriste biotehnologiju utemeljenu na najsuvremenijim dostignućima genetike, genomike, proteomike i drugih suvremenih grana biologije. Sedamnaesti Međunarodni sajam umjetnosti „Art Moskva“ u Centralnom domu umjetnika (CDH) na Krimskom valu od 18. do 22. rujna stjecište je predstavnika kulturnih institucija, kustosa, trgovaca umjetničkim djelima i ljubitelja suvremene umjetnosti. Istovremeno s ovim sajmom održava se i peti Moskovski bijenale suvremene umjetnosti.

Na ovom bijenalu mogu se vidjeti instalacija umjetničke grupe „Recycle“ i izložbe „Positive/Negative i Videonale.14 on Tour“. U okviru zajedničkog projekta CDH-a i Moskovskog državnog sveučilišta „Znanstvena umjetnost“ izložba „eSVIJEST“ predstavlja najnovije umjetničko-istraživačke projekte koji tragaju za dodirnim točkama znanosti i ekologije. U svojim radovima umjetnici obrađuju pitanja društvene odgovornosti i brige za okolinu tako što prikazuju širok opseg ekoloških tema – od međusobne interakcije živih organizama i njihovih zajednica, do njihove interakcije s okolinom. Na izložbi „eSVIJEST“ posjetitelji imaju priliku vidjeti projekte „Pokretni robot kojim upravlja bubašvaba“ američkog autora Garneta Hertza i „Decon“ Marte de Menezes iz Portugala. Decon je reprodukcija djela Pieta Mondrijana, napravljena 2007. u formi „žive“ slike koja se samorazgrađuje tijekom izlaganja. Slika je nastala korištenjem biotehnoloških materijala i postupaka: u pojedine pigmente i boje dodaje se bakterijska kultura koja pomaže da se dobije željena nijansa. Potom sliku uništi ista ta bakterije, Pseudomonas putida.

Cilj izložbe je zainteresirati publiku za probleme zaštite životne sredine i da se u društvu uz pomoć umjetnosti produbi svijest o tome

„Pokretni robot kojim upravlja bubašvaba“ je niz umjetničkih i eksperimentalnih instalacija u kojim se koristi madagaskarska bubašvaba za pokretanje motora malog vozila. Mašina je napravljena pomoću loptice za stolni tenis, koju bubašvaba okreće pokretima svojih nogu te tako pokreće vozilo. Kustos izložbe, Semjon Erohin, vjeruje da će „eSVIJEST“ zainteresirati široku publiku, od učenika osnovnih škola do profesionalaca – umjetnika i znanstvenika. Program izložbe je tako koncipiran da posjetioci svakoga dana mogu vidjeti zanimljive sadržaje.

« Vrati se na prethodnu stranicu