Što su nosile ruske carice – izložba u Moskvi

haljina carice Aleksndre Fjodorovne

Ove se godine u Rusiji obilježilo 400 godina dinastije Romanovih. Obljetnica se proslavlila neuobičajenom izložbom „Ruske carice: moda i stil. Od kraja 18. do početka 20. stoljeća“. Odjeća koja je resila ruske carice izložena je u Izložbenoj dvorani Federalnog arhiva u Moskvi. Ruske carice, supruge i majke ruskih careva, bile su povrh svega žene koje su voljele raskošnu odjeću. Slijedile su modne trendove ali često ih i postavljale. Otmjenost i raskoš njihove odjeće, modnih dodataka i nakita nisu ostavljale nikoga ravnodušnim, zaokružvši sliku o Ruskom carstvu.

Odjevni predmeti iz kolekcije muzeja Ermitaž i Memorijalnog doma Gatčina kao i arhivski dokumenti, slike i grafike, porculan i nakit izložbeni su primjerci koji su privukli mnogo posjetitelja. Oni su živi svjedoci ruske povijesti, poput dekreta koji potpisuje Petar Veliki (1672-1725), od 7. siječnja 1700., u kojem propisuje „odijevanje na mađarski način“, čime zapravo započinje čitava nova era u životu ove prostrane zemlje. Prvi put u povijesti izložen je dekret iz 1718. godine, „O okupljanjima“ ili „O naredbi o okupljanjima u privatnim domovima i o osobama koje sudjeluju u takvim okupljanjima“ koji nosi vlastoručni potpis cara. Na izložbi su također predstavljeni i vrlo zanimljivi dokumenti koji svjedoče o tome da su ruske carice ponekad same sudjelovale u kreiranju svoje odjeće. Katarina II (1729-1796) u pismu iz 1781. godine jednom plemiću opisuje odijelo kakvo želi za svog unuka Aleksandra, uz odgovarajući crtež.

Večernje haljine i neobični šeširi, albumi pariške mode i profinjeni nakit prikazan na izložbi približavaju nam daleku povijest i pružaju jedinstven doticaj sa životima ruskih vladara. Primjer jedne od raskošnih haljina je ona Aleksandre Fjodorovne (1872-1918) sa šlepom od četiri metra. Ta je haljina po svemu sudeći nošena nekoliko godina – kako se caričina figura mijenjala tako su je prekrajali, o čemu svjedoče rupice na bočnim dijelovima haljine.

Izložba govori i o osobnim ukusima carica. Elizabeta (1799-1826), žena Aleksandra I (1777-1825) nije podnosla ružičastu boju pa je dosljedno odbijala nositi odjeću koja je imala i najmanji detalj te boje. Aleksandra Fjodorovna voljela je stroge i jednostavne krojeve i često odbijala nositi nabore i volane. Marija Fjodorovna (1759-1828), supruga Pavla I (1754-1801), unatoč svojoj tituli carice ponašala se kao tipična svekrva zabranjujući budućoj carici Elizabeti da nosi cvijeće na haljinama. No, Elizabeta je bila vrlo skromna, najviše je voljela jednostavne bijele haljine a omiljeni nakit bili su joj biseri.

« Vrati se na prethodnu stranicu