Novatek i Gazprom pokušavaju nadmašiti Rosneft i Scoop Italian

Novatek i Gazprom Neft su spremni podići svoju ponudu za 4,9 milijarde dolara i boriti se s Rosneftom za imovine u vlasništvu talijanskog Eni i Enela.

Konkurencija među glavnim ruskim energetskim tvrtkama za SeverEnergia, koja ima imovinu u sjevernoj ruskoj Yamal-Nenets autonomnom okrugu, zaoštrena je prošlog mjeseca kada je u tvrtka u državnom vlasništvu Rosneft, najveća svjetska naftna kompanija po izvozu, potpisala ugovor o kupnji Enelovih udjela u proizvođaču plina za 1,8 milijarde dolara.

Rosneftov je potez razljutio milijardera Gennady Timchenko, glavnog dioničara u Novateku. Stoga su Gazprom Neft i Novatek dali višu ponudu od 2 milijarde dolara za Enelove udjele i 2,9 milijarde dolara za Eniev udio.

Potencijalno jedan od najvećih ruskih plinskih projekata u stranom vlasništvu, SeverEnergia očekuje da će proizvesti 36 milijardi kubičnih metara plina i tekućine do 2017.

To je joint venture izmeđ Yamal Development i Arctic Russia BV. Yamal Development je u zajedničkom vlasništvu Gazproma Neft i Novateka, Arctic Russia BV a  je pod kontrolom Eni i Enela.

Uspon Rosnefta, na čelu s Igorom Sechinom, saveznikom predsjednika Vladimira Putina, zabrinjava neke igrače u industriji koji tvrde da povećan državni angažman u sektoru nafte i plina uništava konkurenciju i povećava troškove.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu