Najveći bankarski kolaps u Rusiji

Bankrot ruske Master banke, kojoj je centralna banka prije dva dana oduzela licencu, najveći je bankarski kolaps u Rusiji u postsovjetskoj eri.

Banka Rusije je 20. studenog oduzela licencu za obavljanje bankarskih operacija moskovskoj kreditnoj organizaciji Master bank,  zbog lažnih podataka i sumnjivih transakcija. Sutradan je postalo poznato da je Master bank bila uvučena u sumnjive operacije najmanje 10 godina. Master bank također nije radila u skladu sa zakonom u području borbe protiv pranja novca stečenog kriminalom i financiranja terorizma, u dijelu koji se odnosi na identifikaciju klijenata. Banke u Rusiji propadaju često, ali se uglavnom radi o propasti malih kreditnih institucija koje ne mogu nanijeti štetu financijskom sustavu zemlje. Prvi put u Rusiji je jedna banka od tri milijuna klijenata izgubila licencu. Master bank je u velikoj mjeri bila usmjerena na rad sa fizičkim osobama. Ne samo da je iznos osiguranih kredita premašio 30 milijardi rubalja (nešto manje od milijardu dolara), nego je banka imala i najveću mrežu bankomata u Rusiji – oko 2.800. Veliki broj trgovinskih radnji, hotela, restorana, ali i neke stranke, koristili su kartice Master banke prilikom isplate plaća, prenijela je agencija Ria novosti. Poslije objavljivanja vijesti o oduzimanju licence, ispred zatvorenih poslovnica su se formirali dugi redovi klijenata koji su pokušavali saznati što će biti s njihovim ulozima. Prema riječima prvog zamjenika centralne banke Alekseyja Simanovskog, imovina banke možda neće biti dovoljna za isplatu svih osiguranih uloga. Privremena uprava Master banke odlučila je da u razdoblju od 20. studenog do 2. prosinca ne primjenjuje sankcije za pravne i fizičke osobe koja ne plate ratu kredita na vrijeme, priopćila je danas Banka Rusije.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu