Naftne i plinske kompanije u borbi za kontrolu SeverEnergia

Novatek i Gazprom Neft žele kupiti ENI-eve  udjele u ruskoj plinskoj tvrtki  SeverEnergia u bitci u bitku oko nalazišta nafte i plina protiv naftne kompanije pod kontrolom države- Rosnefta.

Vlada analizira prijedlog o djelomičnom ukidanju izvoznog monopola Gazproma za tankere-ukapljenog prirodnog plina početkom iduće godine.

Izvori bliski tom pitanju su izjavljuju kako su u zemlji broj 2 proizvođač plina Novatek i Gazprom Neft, traže povećanje svojih udjela u SeverEnergia stjecanjem 29,4 posto u posjedu talijanske energetske grupe ENI.

To će pomoći ruskom dvojcu da se suprotstavi utjecaju Rosnefta u državnom vlasništvu, koji je prošlog mjeseca pristao kupiti ENEL-ov neizravni udio u SeverEnergia.

SeverEnergia, koja ima imovinu u Yamal-Nenets autonomnom okrugu u sjevernoj Rusiji, je joint venture između Yamal Development and Arctic Russia BV, koji posjeduju 51 posto i 49 posto. S druge strane, Yamal Development je u zajedničkom vlasništvu Gazproma Neft i Novateka, dok je Arctic Russia BV pod kontrolom Eni i Enela.

Samo dan nakon što je Rosneft je objavila da je pristaje kupiti ENEL-ove udjele u SeverEnergia, Gennady Timchenko, suvlasnik Novateka, rekao da su proizvođač plina i Gazprom Neft, također bili u pregovorima s talijanskom tvrtkom.

SeverEnergia vlasnik je licence za devet plinskih polja u Rusiji, s dokazanim i vjerojatnim rezervama od 7,3 milijarde barela ekvivalenta nafte. Prošle godine naftno polje Samburg, jedan od depozita, krenulo je s početnom proizvodnjom od 43.000 barela nafte dnevno.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu