Moskva prva u svijetu po brzini izgradnje metroa

Moskva je na samom vrhu svjetske ljestvice u brzini izgradnje metroa, izvijestio je vršitelj dužnosti zamjenika gradonačelnika Moskve za urbanizam i izgradnju Marat Husnullin.

Krenuvši od nule u samo dvije zadnje godine izgrađeno je 12 km metroa, a plan je ove godine izgraditi još 12,5 kilometara, šest stanica i dva depoa. Na izgradnji više od sto objekata metroa trenutačno radi čak 32 tisuća radnika, što je skoro dvostruko više nego prošle godine.

Istodobno je inicijativa policije i Moskva metroplansa za praćenje putnika putem  SIM kartica izazvala burne reakcije aktivista za ljudska prava.

Naime, Moskva metroplans će instalirati senzore koji će ući u trag putnicima prateći njihove SIM kartice u njihovim mbilnim telefonima.Mjera je usmjerena na pomaganje policiji da dođe do ukradenih uređaja, ali aktivisti za prava upozoravaju na je to kršenje prava na privatnost.

Međutim odgovorni smatraju kako će senzori u podzemnoj željeznici postati dio inteligentnog sustava sigurnosti. Svaki uređaj ima radijus očitanja pet metara, a kako bi sustav bio učinkovit uređaji će biti instalirani na svakoj CCTV kameri unutar stanice, hodnicima i metro vozilima.

Putnikov telefonski broj automatski će se utvrditi prolaskom kraj senzora. Ako je SIM kartica na popisu ‘Nestalih’, sustav će automatski obavijestiti policiju i izraditi GPS kartu.Sustav će raditi, bez obzira da li je telefon uključen ili isključen, važna je smo prisutnost SIM kartice.

Ako putnikov telefon ukraden, on se može obratiti policiji, a dežurni časnik će taj broj staviti u sustav koji će otkriti postaju gdje je SIM kartica je otkrivena.

No, aktivisti za ljudska prava, kako u Rusiji, tako i izvan Rusije, za tu inicijativu kažu kako ona oštro krši privatnost ljudi, a implementacijan sistema protivna je ruskom zakonu. Aktivisti pitaju kako će od nekoliko ljudi koji prođu kraj senzora policija odabrati osumnjičenog. To za sobom povlači provjeru svih, što je jednostavno protuzakonito.

Međutim, Ministarstvo unutarnjih poslova vjeruje da će sustav biti uključen bez pravne implikacije.Prema zakonu policija ne smije bezrazložno pratiti osobe bez sankcija, no može čuvati imovinu poduzeća, što je upravo ono što SIM kartice jesu. No, odvjetnik Georgij Ter-Akopov je naglasio da je mobilni uređaj vlasništvo putnika, a ne tvrtke.

Iako je krađa mobitela jedan od najčećih kaznenih djela u moskovskom metrou,  izvršni direktor Security Industry Association, Aleksandr Ivanchenko, kaže kako se sustav senzora ne čini kao najučinkovitiji način rješavanja problema. Smatra kako je cijena ovog sustava  neusporediva s vrijednosti svih ukradenih telefona.  “Učinkovite tehnologije protiv krađe  već postoje i one su dobro poznate. U SAD-u, primjerice, vlasnik ukradenih telefona samo treba nazvati operatera i uređaj prestaje raditi, čak i ako je SIM kartica zamijenjena“, kaže Ivanchenko.

Umirovljeni policijski pukovnik Evgeny Chernousov sugerirao da senzori imaju drugi cilj – da se identificiraju teroristi u metru. Od ranih 2000-ih, bila su tri teroristička napada na moskovski metro, što je rezultiralo smrtnim stradavanjem 90 osoba te preko 200 ozljeđenih.

« Vrati se na prethodnu stranicu