Moneron, smaragdni ruski raj

Mali ruski tihooceanski otok Moneron zelena je rajska oaza u plavom prostranstvu. Otok Moneron nalazi se 50 km južno od velikog dalekoistočnog otoka Sahalin, a toliko je malen da ga u motornom čamcu možete obići za pola sata, dok će vam je pješice za to biti potrebno 5-6 sati, ubrojimo li i penjanje na najvišu točku otoka, brdo Staricki (440 m).

S kristalno čistom vodom, bujnim podvodnim životom, malim hotelskim kompleksom, slikovitim vodopadima u smaragdnim brdima te pticama i ribama toliko nenaviknutim na civilizaciju da se ne boje ljudi, taj je otok san mnogih turista. Međutim, broj ljudi koji tamo mogu otići tijekom godine strogo je ograničen, kako bi se sačuvala netaknuta priroda. Čak i mali hotelski kompleks, pažljivo smješten među smaragdnim brežuljcima na samoj obali zaljeva, ne remeti dojam da ovaj otok nije dotakla civilizacija. Udobni hotelski bungalovi mogu primiti najviše 20 osoba. Veće turističke grupe neizbježno bi narušile prirodnu ekološku ravnotežu ovog otoka.

Budući da se otok nalazi u pograničnoj zoni, pa je samim tim pod zaštitom Federalne službe sigurnosti Rusije, za posebnu dozvolu pograničnih organa za posjet ovoj oblasti trebat će va, od mjesec dana do nekoliko mjeseci. No, agencije koje organiziraju turističke ture na Moneron spremne su pozabaviti se birokratskim procedurama umjesto vas.

Putovanje na Moneron započinje u lučkom gradu Neveljsku. Veza s otokom održava se lokalnom flotilom motornih čamaca. Od obale Sahalina do zaljeva Monerona ima nešto više od trideset morskih milja, tj. oko 50 kilometara, ali brzina malog glisera protiv morske struje ne može doseći ni 10 čvorova (18 km/h). Čeka vas tri sata uzbudljive vožnje gliserom po vodama Tatarskog tjesnaca, i to ako imate sreću s vremenskim uvjetima. Čak i sam nagovještaj bure upola će produžiti putovanje. Kada stignete do Monerona pruža se pogled na zaljev poput prizora s razglednice.

Stotine rijetkih ptica bezbrižno borave na kamenju kraj obale, a ni ovdašnje ribe ne pribojavaju se ljudi. Trava na Moneronu u ljetnim mjesecima doseže visinu čovjeka. Rajsku sliku upotpunjuje slikoviti vodopad, čiji slapovi padaju s visine od petnaestak metara. No, možda najveću vrijednost Monerona čini podvodni svijet. Ekolozi se prvenstveno trude sačuvati upravo morsku faunu otoka. Neki ovdašnji podvodni stanovnici ne žive nigdje drugdje u Rusiji. Za to postoji znanstveno, ali ipak iznenađujuće objašnjenje: mali nenaseljeni otok Moneron jedini se u cijelom arhipelagu nalazi na putanji uskog toplog toka Tsushimske struje (ogranak tople Curoshio struje) koja dolazi s juga iz suptropskog područja. Zbog toga u iznimno čistoj vodi oko Monerona bezbrižno žive rijetke vrste životinja poput morskih puževa Abalona („morsko uho”), morskih ježeva s malo bodlji, morskih krastavaca i drugih egzotičnih životinja. More oko Monerona san je svakog podvodnog fotografa. Prozirno je poput najčistijeg kristala. Dno se s površine vidi i na dubini od više metara. Oni rijetki sretnici koji su ovdje boravili svim srcem žele ponovo posjetiti Moneron.

Ako i Vi želite posjetiti ovaj rajski otočić obratite se agenciji Atlanis travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu