Medveščak u KHL-u

Ovog je tjedna započelo prvenstvo Kontinentalne lige u hokeju na ledu (KHL). Geografski gledano, to je najveći klupski turnir na svijetu, u kojem je ove godine i zagrebački klub Medveščak. Hokejaši Medveščaka u petak, 6. rujna, su otvorili sezonu u KHL-u u Ledenoj dvorani Doma sportova protiv moskovskog CSKA, jednog od najtrofejnijih ruskih klubova. Razina igrača i novčana ulaganja omogućit će KHL-u da se uskoro natječe s NHL-om, najjačom ligom na svijetu.

U novoj sezoni u Prvenstvu Kontinentalne lige u hokeju – Prvenstvu Rusije 2013/2014 (što je službeni naziv turnira) nastupit će 28 klubova. Sa svakom sezonom KHL postaje sve više međunarodno natjecanje. Svjetski poznati hokejaš Vjačeslav Fetisov, danas predsjednik Klupskog vijeća KHL-a, govori o natjecanju sljedećim riječima: „To je geopolitički projekt s dobrom perspektivom. KHL je jedini aktualni međunarodni projekt koji Rusija danas može s ponosom pružiti svijetu“.

No, unatoč tome velikani europskog hokeja kao što su, recimo, Švicarska i Finska i dalje se s velikim oprezom odnose prema KHL-u. Veliki ruski biznismeni Gennadij Timčenko i braća Arkadij i Boris Rotenbergi kupili su zajedno s najboljom finskom hokejaškom dvoranom Hartwall Arenom i paket kluba Jokerit koji će sljedeće godine prijeći u KHL, što je u Finskoj izazvalo buru nezadovoljnih komentara. Vjačeslav Bikov već odavno živi u Švicarskoj i na KHL gleda kao Europljanin: „Postoje oni koji govore da KHL šteti nacionalnim prvenstvima. Oni žele gledati svoje unutarnje, nacionalne derbije. Treba pažljivo promotriti iskustvo praškog kluba Leva koji je u KHL-u odigrao svoju prvu sezonu“.

 „Priključivanje novih ekipa u našu ligu pružilo je mogućnost da se naši televizijski prijenosi emitiraju u Europi, a također i u Aziji, gdje se redovito prenose pojedine utakmice prvenstva“, rekao je Ilja Kočevrin, komercijalni vicepredsjednik KHL-a.

Prijenos pojedinačnih igara KHL-a u Aziju svakako je prvi korak promicanja europskog hokeja, prije svega, u Kini, Japanu i Južnoj Koreji. Drugi je osnivanje na obalama Tihog oceana, točnije u Vladivostoku, hokejaškog kluba Admirala.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu