Luksuz na Transsibirskoj ruti

Mnogi misle da željeznica pod nazivom Trans Siberian Express vozi na podužoj ruti između ruske istočne luke Vladivostok i Moskve.

No, ustvari putovanje Trans – Siberian Expressom podrazumijeva mrežu domaćih i međunarodnih vlakova kroz više zemalja i preko više granica.  Transsibirsko putovanje može početi u Vladivostoku, ali isto tako može početi u Pekingu, ili Ulaanbaataru u Mongoliji.

Ta ruta, ponekad zvana Trans – Mongolska ruta, slijedi Transsibirsku rutu nakon prelaska ruske granice.

Svaki od tih putovanja može biti završen putovanjem nizom lokalnih vlakova. Međutim, takvo putovanje neće biti lako za one koji ne čitaju ćirilicu ni za one koji su navikli na komfor. Za one koji od putovanja žele nešto više, rješenje je  privatni vlak, što nije jeftino.

UK-based Golden Eagle Luxury Trains vozi na klasičnoj relaciji od 5772 milja između Moskve i Vladivostoka. To je skuplja od opcija, dijelom i zbog toga što svi odjeli imaju kupaonicu en suite i većina napojnica je uključena.

Za neovisnog putnika u 2014, turoperator MIR Corp nudi mjesta u Golden Eagle na 15-dnevnom putovanju diljem Sibiru po početnoj, odnosno osnovnoj cijeni od 15,495 dolara po osobi, dvokrevetna, u Silver Class kategoriji diže se na 29.995 $ za top-of-the-line Imperial Suites, s king size krevetima.

Petnaestodnevno putovanje Tsar’s Gold između Pekinga i Moskve, nudi jeftinije opcije među svojim smještajinom kategorijama. Cijene u 2014. njemačkog  turoperatora , Lernidee Adventure Trips kreću se od 9200 $ po osobi, dvokrevetne, za Classic odjeljak koji dijeli WC i tuš sadržaje.

Za okus sovjetskog stila, mogućnost je uzeti Nostalgic Comfort. Iako su kupei  nemaju vlastite kupaonice (dva odjeljka dijele tuš, a tu su i dvije kupaonice u vagonu), dizajnirane su plushly kabine opremljene po uzoru vagone iz 1950.,  rezervirane za visoke sovjetske dužnosnike. Cijena  Nostalgic Comfort kreće se od 12.300 $ za zajednički odjeljak, za onaj s kupatilom, početna cijena je 15.820 $, bračni u Bolshoi, te $ 19,520 u Boljšoj Platinum.

Za one koji svakako žele nešto naučiti,  možda je bolje potrošiti više i rezervirati odlazak preko operatera kao što je Smithsonian Journeys. Smithsonian ima stručnjake na svojim Tsar’s Gold polascima, plus posvećenog tour menadžera, koji će proaktivno riješiti probleme u ime klijenata. Osim toga, neki dodaci, poput napojnica, uključeni su u Smithsonian cijenu paketa.

MIR ima i grupna putovanja za oba vlaka, uključujući i Golden Eagle za National Geographic ekspedicije.

Svi  vagoni  su klimatizirani, iako rashladni sustav ne radi kada je vlak zaustavljen, što može biti problem ljeti ako vlak mora biti zaustavljen na duže.

Putovanje na Tsar’s Gold je skupa avantura, ali klijenti bi trebali biti obaviješteni da oni plaćaju za iskustvo, ne nužno visoku kvalitetu usluge i luksuzan smještaj.

Uostalom, to je vlak. Kreveti nisu veliki, vlak noću može biti glasan, što može smetati krupnim osobama i onima s lakim snom.

Osoblje je lokalno i tako obučeno u ruskom stilu usluge. Na željezničkim stanicama, vratari su bili rijetki. Događalo se u vlaku nema pristupa Internetu, i još jedna napomena – mnogi dodaci kao što su voda u boci i napojnice nisu uključeni u cijenu, a mogu povećati trošak ua više od 300 dolara po osobi, nisu uključeni u cijenu, kao ni airfare ili vize, koje primjerice Amerikanci trebaju u  Kini i Rusiji, ali ne u Mongoliji.

Vlakovi voze između svibnja i početka listopada.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu