Lenski stupovi

U nepreglednim prostranstvima Jakutije, nad beskonačnom rijekom Lenom, izdižu se Lenski stupovi: veličanstveno čudo prirode, stijene od crvenog pješčenjaka, mjestimice obrasle šumom, koje se ogledaju na glatkoj površini velike rijeke. Posjetioci se mogu popeti na neke litice sa slojevima svjetlucavog kvarcita i uživati u pogledu s najmlađeg ruskog rezervata prirode na UNESCO-voj listi.

Nepregledna prostranstva Jakutije po veličini se mogu usporediti s površinom svih europskih zemalja zajedno. Republika Saha (Jakutija) je najveća federalna jedinica Ruske Federacije.

Put do Lenskih stupova je naporan, ali zanimljiv. Iz Moskve do Jakutska, glavnog grada Jakutije, može se stići zrakoplovom, pri čemu se cijena karte kreće od 8 do 10 tisuća rubalja (250-315 dolara), a let traje oko 7 sati. Iz Jakutska do Lenskih stupova voze motorni čamci. Upravo ovaj dio puta turisti najčešće pamte, jer su ljepote sjevernih dalekoistočnih predjela očaravajuće. Vožnja motornim brodom ili čamcem do Lenskih stupova koštat će vas 350 rubalja po osobi (11 dolara), a unajmljivanje privatnog glisera u sezoni 4 000 rubalja (125 dolara) na sat. Detaljnije podatke možete naći na službenoj stranici nacionalnog parka. Putnici imaju još jednu mogućnost: doći do grada Pokrovska u općini Hangalaski ulus te gliserom ili motornim čamcem doći do prirodnog rezervata. Do grada Pokrovska nekad je vodio Put kočijaša (Jamšciski trakt), vjerojatno od vremena osnivanja samog Jakutska (1632. godine). Danas na činjenicu da je tu nekad bio put ukazuju samo ruševine nekoliko kuća i groblje na kojem su sahranjivani oni koji su umrli za vrijeme putovanja. Neki natpisi na kamenju mogu se i danas pročitati. Priča se da potomci starih kočijaša do danas žive u ovdašnjim selima, i da ih je lako prepoznati po tome što ne liče na Jakute i imaju plave oči.

Rijeka Lena je zaista ogromna, na njoj su brojni otoci, neki od njih su toliko veliki da se na njima formirala sasvim posebna mikroklima. Tako su na nekim riječnim otocima nastale prave pustinje. Tamošnji Jakuti ih nazivaju „tukulani“, što u prijevodu s evenkijskog jezika znači „pješčare“.

Nakon zaustavljanja u jakutskim pustinjama krećete dalje niz Lenu, sad se već približavajući samim Lenskim stupovima. Najprije se, čas s lijeva, čas s desna, pojavljuju manje stijene. Zatim se od ovih monolitnih stijena, nastalih erozijom, formira cjelovit zid, koji se pruža do same linije horizonta. Pola sata kasnije Lenski stupovi naposljetku se pojavljuju pred vama u svoj svojoj veličanstvenosti. Stijene od crvenog pješčenjaka, mjestimice obrasle šumom, ogledaju se na glatkoj površini velike rijeke, litice od svijetlosivog vapnenca izvijaju se nad vodom, slojevi kvarcita svjetlucaju na suncu. Većina ovih stijena nije pristupačna za posjetioce, ali u rezervatu postoji nekoliko vidikovaca na visini od oko 100 metara s kojih svako može uživati u promatranju okolnih predjela i velike sibirske rijeke. Rezervat svojim gostima nudi jednodnevne i dvodnevne izlete na ruskom i engleskom jeziku, koji im pružaju priliku da razgledaju jedinstvene reljefne oblike, da se upoznaju s lokalnim biljem i čuju priče o životinjama koje ovu oblast nastanjuju od davnina.

Klima u području Lenskih stupova je oštra kontinentalna. Zimi se živa u termometru spušta i ispod -35 stupnjeva Celzijusa, ljeti se može popeti i do + 40 stupnjeva. Vlažnost zraka je, zbog blizine rijeke visoka, što zimi uzrokuje mraz, a ljeti sparinu.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu