Kod književnika u Moskvi

Ljubitelje književnosti oduševit će mogućnost da posjete domove, imanja i grobove dijela najvećih ruskih književnika kao što su Ljermontov, Tolstoj, Čehov, Puškin, Pasternak… U centru Moskve nalaze se brojni muzeji i spomenici književnosti, ali odete li nedaleko izvan Moskve, uživat ćete u dodiru s prošlim životima slavnih autora i mjestima gdje su stvarali djela svjetske literature.

Pjesnik Mihail Ljermontov često je kao mladić tijekom 30-ih godina 19. st. provodio ljeta na imanju Serednikovo koje je nekada pripadalo njegovoj baki. Kolonade ove neoklasične građevine povezuju njegova četiri krila, od kojih svako ima poseban vidikovac projektiran tako da gleda na park. Poslije Oktobarske revolucije u ovim prostorijama nalazio se sanatorij za oboljele od tuberkuloze nazvan „Mciri“ po jednoj Ljermontovljevoj poemi. Centar „Ljermontov“ 1992. zakupio je zemljište na 50 godina i izvršio restauraciju enterijera. Šumom koja okružuje kuću svakako vrijedi prošetati. Tu su jezero, škola jahanja, prirodni izvor, kameni mostovi, drvoredi lipa i ariša. Posjetitelji mogu krenuti vlakom sa Lenjingradske stanice prema Firsanovki, a potom nastaviti autobusom broj 40.

Mladi Puškin, ponos ruske književnosti, proveo je nekoliko ljeta na imanju Zaharovo u okolici Moskve zajedno sa svojom bakom. Puškinova baka, Marija Aleksandreevna Hanibal bila je unuka afričkog roba i njena rekonstruirana kuća danas je muzej gdje se svake godine u prvom tjednu lipnja održava Puškinov festival. Skulptura Puškina i njegove bake nalazi se na omiljenom pjesnikovom mjestu. Druga skulptura pjesnika, rađena u bronci, gleda na jezero. Vožnja vlakom sa Bjeloruske stanice u Moskvi do Zaharova traje oko jedan sat.

Pjesnik Aleksandar Blok stvarao je svoje genijalne pjesme na imanju Šahmatovo. Posjeta drvenoj kući u kojoj je živio Blok, okruženoj cvjetnim livadama, pravi je „djelić raja nedaleko od Moskve“, kako je govorio djed velikog pjesnika. U obližnjem selu Tarkanovu nalazi se spomenik pjesniku i njegovoj supruzi u blizini trošne crkve u kojoj su se vjenčali te mali muzej. Na glavnom posjedu, do kojega se stiže stazom dugom oko kilometar i pol, nalazi se vjerna rekonstrukcija šarmantne Blokove kuće, okružene šumovitim vrtovima koji se spuštaju prema ribnjaku.

Tolstoj je najveći dio svog života proveo na imanju Jasna Poljana. Tamo je napisao svoja najslavnija djela. Seosko imanje Lava Tolstoja u blizini Tule, na oko tri sata vožnje južno od Moskve, posjećuju mnogi ljubitelji književnosti. Autor romana „Rat i mir“ rodio se u Jasnoj Poljani gdje je proveo i veći dio svog 82-godišnjeg života. Na imanju je i sahranjen. Knez Sergej Volkonski, otac Tolstojeve majke, kupio je zemlju 1736. i na vrhu brda izgradio plemićku kuću. U kući su očuvani brojni predmeti iz piščeva života: portreti, knjige i odjeća ove kuće-muzeja čuvaju uspomenu na Tolstojev život i stvaralštvo.

Seosko imanje Antona Pavloviča Čehova Melihovo u Moskovskoj oblasti bilo je dugogišnji piščev dom, a danas je vjerniodraz njegove ljubavi prema prirodi i seoskom životu. Melihovo se nalazi južno od Moskve. Svake je godine u svibnju domaćin međunarodnog kazališnog festivala „Melihovsko proljeće“. Vrtovi imanja u to su vrijeme puni jorgovana i prekrasnih rascvjetanih trešanja. Poznati dramski pisac i pripovjedač napisao je „Galeba“, „Ujaka Vanju“ i brojne kratke priče upravo dok je živio u ovoj drvenoj kući od 1892. do 1899. Do grada Čehova možete stići redovnim željezničkim linijama  od Kurske stanice. Vožnja traje oko sat i pol. Nakon toga put do Melihova možete nastaviti autobusom broj 25 ili taksijem.

Aleksandar Solženjicin proveo je svoje posljednje godine u Trojice-Likovu. Solženjicin, čija je knjiga o životu u Staljinovim gulazima poznata diljem svijeta, sahranjen je na Donskom groblju. Ljubitelji njegova stvaralaštva mogu posjetiti i selo gdje je pisac odlučio provesti posljednje godine svoga života. Voćnjaci, vikendice i crkve zlatnih kupola  nalik su na otok na kojemu je sačuvan dio stare Rusije smješteni su kao uspomena na drugačiji život među neboderima moderne Moskve. Selo se nalazi na uzvisini na obali, s druge strane rijeke Moskve u odnosu na otok Serebrjani Bor („šuma srebrnog bora“). Najbliža metro stanica je Strogino.

Peredelkino, do kojega se iz Moskve stiže vlakom za samo 20 minuta, sadrži cijelu kolekciju „književnih kućạ“. Selo u kojemu je Boris Pasternak napisao roman „Doktor Živago“ nalazi se na samo pola sata vožnje od Kijevske stanice, prema zapadu. Pjesma „U ranim vlakovima“ iz istoimene zbirke nastale 1943. opisuje putovanje električnim vlakom od Moskve. Unutrašnjost Pasternakove kuće skromna je, spavaća i radna soba gotovo da su prazne. Posjetitelj će zasigurno zamijetiti piščeve osobne stvari kao što su čizme, kaput i šešir i stakleniku samovar i šalice. Iz staklenika se pruža pogled na danas zapušteni voćnjak. Memorijalna kuća-muzej najomiljenijeg ruskog dečjeg pisca Korneja Čukovskog, s „čudesnim drvetom“ prekrivenim cipelama, nalazi se odmah iza ugla i također ju vrijedi posjetiti.

Nezaobilazno mjesto za turiste je Novodjevičanski samostan s grobljem na kojem su sahranjene brojne poznate osobe iz ruskog kulturnog života. Čehov je sahranjen pored svog oca na Novodjevičanskom groblju u Moskvi. Kroz nadsvođeni prolaz ulazi se u stariji dio manastira, gdje se nalazi Gogoljeva bista i Bulgakovljev nadgrobni kamen. U blizini se nalaze i grobovi glumaca i direktora Moskovskog umjetničkog kazališta, obilježeni stiliziranim logotipom galeba, kao i Čehovljeva elegantna nadgrobna ploča s lukom, u secesionističkom stilu.

Želite li posjetiti mjesta gdje su slavni ruski pisci živjeli, stvarali ili gdje su sahranjeni, obratite se agenciji Atlantis travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu