Jakutska Nova godina

Putovanje u Jakutiju nije jednostavno i treba ga organizirati na vrijeme. Zato Vam već sada predstavljamo Isijah, jakutsku Novu godinu, koja se u ovoj hladnoj dalekoistočnoj ruskoj republici slavi u lipnju sa šamanima, jurtama i konjima, uz molitve Gornjim božanstvima i slavljenje veličanstvenosti Prirode, sve uz ogromne količine kobiljeg mlijeka, kumisa.

U najdužim ljetnim danima u Jakutiji se obilježava praznik Isijah (Ысыах), na kojem se okupljaju Jakuti iz cijelog Sibira. Za Isijah se još kaže da je jakutska Nova godina, slavljenje novog ciklusa, preporoda, zelenila i cvjetanja. Isijah se slavi početkom ljeta, ali putovanje u Jakutiju treba planirati znatno ranije jer će tako trošak svih posjeta, ulaznica i boravka biti mnogo manji.

Jakutski Isijah (obilje) povezan je s kultom božanstva Sunca i plodnosti, i zapravo je odjek nekadašnjih poganskih kultova.Najveća proslava organizira se u Jakutsku, glavnom gradu Jakutije, gdje se okuplja više od 150 tisuća ljudi. Elementi jakutskog praznika imaju sličnosti s ljetnim praznicima mongolsko-turanskih naroda: Tuvinaca, Altajaca, Tatara, Baškira i drugih. Kod Jakuta se očuvala drevna tradicija karakteristična za stočarske narode da dijele godinu na dvije polovine, a sam Isijah je bio svojevrsna granica između starog i novog, između prošlosti i budućnosti.

Praznik počinje drevnim ritualom posipanja vatre i zemlje kumisom, blagoslova prisutnih i molbe Gornjim božanstvima za blagodat svima. Sve to izvodi glavni šaman na prazniku. Nekoliko mladića mu pomaže da raspali vatru iznad koje šaman izgovara pozdrave bogovima, prinoseći im na žrtvu konjske dlake, uštipke i kumis – sve se to daruje vatri. Isijah je obiteljski praznik. Svaka obitelj se unaprijed temeljito priprema za proslavu, šije se svečana odjeća i pripremaju se nacionalni specijaliteti: salamat (vrsta žganaca od raženog, ječmenog ili pšeničnog brašna), kumis i bipah (napici od ukiseljenog mlijeka). Zatim svi zaplešu u narodnom kolu zvanom Osuohaj (Осуохай), drže se za ruke i tako prenose jedni drugima pozitivnu energiju i postaju srodni po duhu. U pjesmama koje se pjevaju uz ovo praznično kolo veliča se moć Prirode, njezina ljepota i veličanstvenost, kao i dolazak blagodatnog ljeta i izobilja. Kolom se završava glavni dio praznika i na livadi počinju natjecanja.

No, Isijah ne čine samo kultni obredi i molitve, već su tu i igre, nadmetanja i natjecanja. U obilju igara najvažnije mjesto zauzimaju konjske trke, jer je kod Jakuta  uzgajanje konja vrlo rasprostranjeno. Zbog toga sve što je vezano za konje predstavlja važan element njihovog života. To potvrđuju mnogobrojni detalji jakutskih obreda, na primjer spaljivanje konjskih dlaka ili njihovo vezivanje na uže.

Kumis je napitak od kobiljeg mlijeka, kojeg u Jakuti piju još od davnih vremena. Za njih je kumis sveto, herojsko piće. Njegovim žrtvovanjem Jakuti poštuju nebeska božanstva na prazniku Isijah.Tijekom cijelog praznika iz sakralnog pehara, koji se na jakutskom zove  „čoron”, pije se isključivo kumis i nisu dozvoljena nikakva alkoholna pića. Ako netko nikada nije probao kumis ne bi trebao pretjerati jer mu organizam nije naviknut pa bi mogao imati probavnih problema.

Kulminacija praznika je susret Sunca. Ljudi se navečer okupljaju pored velike ograđene livade. U centru se odvija ritual s prinošenjem darova bogovima, a šaman izgovara molitve. Tek nakon rituala svima se dopušta da uđu na livadu gdje se čeka svitanje.

Jakuti i gosti koji žele doći na praznik počinju s okupljanjem u gradu nekoliko dana prije kako bi obavili posljednje pripreme i ranije izašli na mjesto slavlja. Od Jakutska do mjesta proslave redovno prometuju autobusi i mini autobusi. Onaj tko ne želi provesti cijeli dan u koloni automobila trebao bi doći na odredište ranije. Neki gosti dolaze dan ranije i postavljaju šatore odmah pored velikih šatora.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu