Izmjene viznih pravila kao instrument u privlačenju ruskih turista

Kakve su promjene u svoj vizni sustav prema ruskim državljanima za ovu godinu uvele neke od popularnijih zemljama na ruskom tržištu? Internet verzija društveno-političkog tjednika “Argumenti i Fakti” odgovara na to pitanje i daje pregled aktualnih promjena viznih pravila za ruske državljane.

Egipat

Od 1. svibnja turističke viza za Egipat poskupljuju za 10 dolara, tako da će se cijena s trenutnih 15$ povećati na 25$.

Razlog navedenog poskupljenja je izjednačavanje cijena u egipatskim konzulatima u inozemstvu s cijenama u konzulatima na egipatskim graničnim prijelazima.

Italija

U 2014. godini Italija planira izdavati Rusima besplatne vize u okviru godine turizma. Ipak to se ne odnosi na sve.

Da bi dobili besplatnu talijansku vizu, državljani Rusije trebaju imati kupljenu ulaznicu za jedan od kulturnih događaja (koncert, izložbu itd.), koji se održava u okviru “Godine Italije u Rusiji” te ju priložiti kod ishođenja vize.

SAD

Rusi mogu dobiti višekratnu vizu za turistička i poslovna putovanja u SAD na tri godine. Maksimalna duljina boravka je 6 mjeseci, a cijena vize je 180 dolara.

Od ožujka 2014. SAD su prestali zaprimati zahtjeve za vizu od Rusa koji ugrožavaju cjelovitost i suverenitet Ukrajine. Kako su izjavili u Bijeloj kući – vizne sankcije primjenjuju se na “službene i privatne osobe koji su odgovorni za narušavanje cjelovitosti Ukrajine”.

Turska

Ukoliko putuju u Tursku i planiraju tamo boraviti ne više od dva mjeseca, Rusi trebaju imati samo putovnicu koja vrijedi najmanje četiri mjeseca od datuma ulaska u zemlju.

Grčka

Grčka je ove godine pojednostavila proceduru dobivanja viza za ruske državljane. Oni koji već imaju u putovnici nevažeću šengensku vizu mogu u roku od 48 sati dobiti novu višekratnu vizu za ulazak u Grčku. Rok važenja takve vize kreće se od jedne do tri godine.

Među ostalim zemljama koje su pojednostavile vizni sustav prema Rusiji nalazi se Makedonija za koju uopće nije potrebna viza, te Bugarska, Kanada, Hrvatska i Malta koje planiraju Rusima izdavati višekratne vize.

Kostarika

Od 1. travnja 2014. godine Kostarika je donijela odluku o pojednostavljenju viznog sustava za Ruse. Ruski turisti mogu bez vize putovati u tu zemlju na rok do 30 dana, s mogućnošću produženja boravka do tri mjeseca.

EU i zemlje Šengenske zone

Od 18. listopada 2013. godine na području Šengenskog sporazuma stupili su na snagu nova pravila. Ukupno vrijeme boravka na području ne smije biti duže od 90 dana u vremenskom razdoblju od 180 dana.

Europska Unija je u ožujku 2014. godine uvela zabranu izdavanja viza određenim državnim licima.

Zbog ukrajinske krize Europska Unija zamrznula je pregovore s Moskvom o pojednostavljenju viznog sustava i osnovama za novi sporazum.

EU je također zabranio izdavanje viza stanovnicima Krima na teritoriji Rusije. Zabrana se odnosi na veleposlanstva i vizne centre. Krimljani vize i dalje mogu ishoditi ali na teritoriju Ukrajine.

Zabrana se primjenjuje na sve tipove europskih viza u veleposlanstvima i viznim centrima država EU na teritoriji Ruske Federacije.

Izvor: AiF.ru

Imate li poznanike, prijatelje ili poslovne partnere u Rusiji koji žele posjetiti Hrvatsku – sa sigurnošću im predložite Atlantis Holidays. Naša agencija u Moskvi pružit će vrhunsku uslugu svakom klijentu, pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Hrvatsku, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

« Vrati se na prethodnu stranicu