Hrvatska će učiniti sve što se budi moglo da vrati i poveća broj turista iz Rusije

Hrvatska Vlada planira u 2014. godini vratiti broj turista iz Rusije na razinu onog iz 2012. godine kada se novi vizni sustav još nije uveo. Prema prihvaćenom strategijskom planu razvitka turizma do 2020., za sljedećih pet godina broj ruskih turista u Hrvatskoj bi trebao doseći brojku od 500 tisuća u godini. To je 22. siječnja izjavio na susretu s novinarima i predstavnicima ruskih turističkih poduzeća zamjenik ministra turizma RH Ratomir Ivičić.

 Podsjetimo, u 2013. godini Vlada RH je uvela nacionalnu vizu što je dovelo do smanjenja broja turista iz nekolicine zemalja, uključujući i Rusiju. Prema podacima Ministarstva turizma broj turista se smanjio za 22%, a u 2013. godini Hrvatsku je posjetilo oko 164 tisuće ruskih turista. Prema mišljenju direktorice Hrvatske Turističke Zajednice Meri Matešić takav je pad bio u potpunosti sukladan očekivanjima jer se slično događalo svim zemljama koje su ulazile u EU, te dodaje kako će učiniti sve što je u njihovoj moći da vrate broj turista na prijašnju razinu.

Kako bi se privuklo Ruse na Jadran uvedena je višekratna turistička viza koja će se izdavati na 180 dana već i ukoliko gost po prvi put dolazi u Hrvatsku. Turisti koji su već posjetili zemlju prošle godine moći će dobiti vizu i na dulji rok. Osim toga, navedeno je kako se trenutno radi sve kako bi se produljio rok za predaju zahtjeva za akreditaciju turoperatorima, ali zasad su do 15. Ožujka dužni dostaviti potrebne dokumente u Konzulat RH.

Prema mišljenjima aktera na turističkom tržištu, ambiciozne izjave o povećanju broja ruskih turista do pola milijuna ljudi u godini su uglavnom realne uračunavajući uvođenje viznih olakšica. “Problema sa smještajem također ne bi trebalo biti jer u Hrvatskoj nije u potpunosti obuhvaćen privatni sekator kao primjericu u Crnoj Gori. Prednost je i informacija kako će se u naredne dvije godine otvoriti preuređeni hoteli sagrađeni još u vrijeme Jugoslavije, a koji su cijelo vrijeme bili neiskorišteni”, izjavila je direktorica za turizam u kompaniji “Ercog” Olga Vojkina. Među ostalim, zamjetila je da važnim pitanjem i daje ostaje cjenovna politika koje se pridržavaju hotelijeri – ne obazirući se na zamolbe od strane Vlade RH tek su rijetki snizili cijene. “Što se tiče ugovaranja, ovdje su zamjetne promjene u korist alotmana, ali dio koji je važan za tržište hotelskih mreža i dalje inzistira na komitmentima”, rekla je Vojkina. Upravitelj odjela za odnose sa javnošću TUI Russia & CIS Olga Malikova smatra da su hoteli promjenili komercijalni pristup prema suradnji. “Više od 80% hotela u kojima smo prošlo ljeto imali prazne sobe prenijeli su naše rezervacije na sljedeću sezonu”, rekla je dodajući kako broj zrakoplovnih letova ostaje na razini prošlogodišnjeg. Do izjava drugih lidera na tržištu – turoperatora “PAKS” i “Biblio Globus” nismo uspjeli doći. Nadalje, direktor predstavništva HTZ u Moskvi Mladen Falkoni izjavio je novinaru TourDom.ru da prema njegovim informacijama na tržište planira ući još jedan veliki turoperator – “Pegas Turistik”, međutim generalna direktorica kompanije Anna Podgornaja je izjavila kako odluka po tom pitanju još nije donešena i kako Hrvatska u “Pegasov” program za ljeto nije uvrštena.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu