HBOR i Sberbank financirati će hrvatske građevinare

Čelnici Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Sberbank Rusije potpisali su danas sporazum o suradnji kojim žele potaknuti gospodarsku suradnju poduzeća iz dviju zemalja i olakšati provedbu njihovih projekata.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev istaknuo je važnost sklapanja sporazuma s najvećom ruskom i jednom od najbrže rastućih svjetskih banaka koja je strateški usmjerena na potporu gospodarstvu. Sporazum je po njegovim riječima dobar temelj za suradnju hrvatskih i ruskih poduzeća te za hrvatska ulaganja u Rusiju i ruska u Hrvatsku. Podsjetio je da su hrvatska poduzeća prije Domovinskog rata bila značajno prisutna u Rusiji izrazivši nadu da će danas potpisani sporazum pridonijeti obnovi i jačanju hrvatsko-ruskih poslovnih veza.

Kovačev je izvijestio da je s predstavnicima Sberbank Rusije razgovarao o financiranju triju građevinskih projekata koje bi u Rusiji izvodila hrvatska poduzeća, ukupno vrijednih 190 milijuna eura. Riječ je o izgradnji trgovačkog centra u Moskvi, montažnih kuća u gradu Tuli i jednom moskovskom predgrađu. U tim poslovima HBOR bi dao kredit kupcu, a Sberbank jamstva.
Zamjenik predsjednika uprave Sberbank Rusije Sergej Gorkov kazao je kako mu je drago što Sberbank ima priliku pomoći hrvatskim naporima za povećanje izvoza u Rusiju i zemlje Zajednice Neovisnih Država (ZND), ali i Tursku i druge zemlje u kojima je Sberbank prisutan.

“Spremni smo podržati ruske investicije u Hrvatsku i hrvatske u Rusiju i ZND”, rekao je Gorkov.

Za pitanja o putovanjima u Rusiju, o vizama za Rusiju,  organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu