Gazpromu prijeti 10 milijardi eura kazne od EU

Europska komisija (EK) planira provesti istragu protiv Gazproma do kraja godine i podnijeti službenu tužbu protiv te kompanije zbog zloupotrebe na europskom tržištu plina.

Glasnogovornica EK Marisa Gonzales Iglesias, rekla je agenciji Itar Tass da je suviše rano da se govori o roku završetka istrage. Dodala je da se, s obzirom da ne postoji nikakav zakonski rok za završetak antimonopolske istrage, ne može reći kada će ona biti završena.

Europska komisija je najavila službenu antimonopolsku istragu kako bi utvrdila da li Gazprom narušava europska pravila konkurencije, naročito u zemljama istočne i centralne Europe.
Radi se o Poljskoj, Letoniji, Litvaniji, Estoniji, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Mađarskoj.

Konkretno, EK je izjavila da je ruska kompanije mogla napraviti prekršaj u tri moguća slučaja – prilikom podjela tržišta plina, što otežava slobodne isporuke u zemlje članice EU, prilikom proširenja isporuka plina i prilikom određivanja cijene za klijente i njeno vezivanje za cijenu nafte.

Prema europskom zakonodavstvu, kazna za kršenje pravila konkurencije može dosegnuti 10 posto godišnjeg prihoda kompanije, što je u slučaju Gasproma, više od 10 milijardi eura.

Najveća kazna do sada je bila određena 2009. godine američkoj kompaniji Intel u visini 1,1 milijardi dolara.

« Vrati se na prethodnu stranicu