Gazprom popustio pred zahtjevima Bugarske

Gazprom je krajem listopada službeno započeo izgradnju kopnenog dijela plinovoda Južni tok, i to na najproblematičnijoj, bugarskoj dionici. U tu svrhu energetski div je Bugarskoj morao odobriti popust na plin i učiniti ozbiljne ustupke u vezi s kreditom.

Sofija je početkom 2008. bila jedna od prvih zemalja koja je potpisala međudržavni sporazum o izgradnji plinovoda, ali zatim su pregovori u vezi s bugarskom dionicom, duljine 540 km, za Gazprom postali i najkompliciraniji.

Bugarska najprije nije htjela zemljište preko kojeg prolazi plinovod predati u vlasništvo zajedničke tvrtke koja realizira izgradnju ove dionice i inzistirala je da tvrtka „Bugarski energetski holding” bude vlasnik kontrolnog paketa dionica. Krajem 2011. strane su se sporazumjele oko ravnopravnog sudjelovanja u pothvatu (po 50 posto dionica), a Bugarska je uspjela ishoditi popust na plin. Međutim, 2012. Sofija ponovno nije bila zadovoljna profitom koji joj donose projekt i pristojba na tranzit. Gazprom se odlučio na još jedan popust, pa je Bugarskoj omogućena, prema izjavi predsjednika UO Gazproma Alekseja Millera, nabavka plina po „jednoj od najnižih cijena u Europi”. Osim toga, Gazprom se složio da „Bugarskom energetskom holdingu” odobri kredit za izgradnju cjevovoda. Bugarska je zauzvrat potpisala investicijsku odluku o realizaciji svoje dionice Južnog toka, s tim što je to učinila kao posljednja od zemalja tranzita.

Osim ustupaka s cijenom plina i uvjetima kreditiranja, u ugovor s Bugarskom je unesena i odredba koja omogućuje da Južni tok koriste i drugi distributeri plina, na čemu inzistira Europska unija.

Južni tok će po dnu Crnog mora proći u Bugarsku, a zatim kroz Srbiju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju. Cijena izgradnje se procjenjuje na 16,5 milijardi eura, od kojih će na crnomorsku dionicu biti utrošeno oko 10 milijardi eura. Početak rada plinovoda planiran je za prosinac 2015. s početnim kapacitetom od 15,75 milijardi metara kubičnih godišnje, dok će puni kapacitet od 63 milijarde kubičnih metara dosegnuti 2018.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu