Deset najskupljih gradova za strance

Prema Mercerovoj ljestvici najskupljih gradova za dijasporu u 2013. dominiraju azijski te nekoliko europskih gradova, a na drugom mjestu je Moskva, dok Luanda u Angoli drži poziciju broj jedan.

Mercerova ljestvica „Troškovi života“ jedna je od svjetski najsveobuhvatnijih, osmišljena kako bi pomogla multinacionalnim kompanijama i vladama odrediti naknadu za njihove zaposlenike u inozemstvu. Kao baza je korišten New York.

Istraživanje obuhvaća 214 gradova na pet kontinenata, a mjeri usporedni trošak od preko 200 stavki u svakom gradu, uključujući stanovanje, prijevoz, hranu, odjeću, pokućstvo, i zabavu.

Razlika u cijeni tih stavki može biti dramatična. Na primjer trošak za šalicu kave u Managua, Nikaragva je 1,54 dolara u odnosu na 8,29 dolara u Moskvi, fast food hamburger obrok je 3,62 dolara u Kolkati (Calcutta), Indija, u odnosu na 13,49 dolara u Caracasu, a kino ulaznica 5,91 dolara u Johannesburgu u usporedbi na 20,10 dolara u Londonu.

Trošak stanovanja iseljenika je obično najveći trošak za poslodavce, a to igra važnu ulogu u pozicioniranju na ljestvici. Ruski glavni grad Moskva slijedi Luandu kao drugi najskuplji grad zbog visokih troškova za najam smještaja i uvozne robe i usluga, najčešćih stavki u premijama (naknadama) za iseljenike. Luksuzni dvosobni nenamješteni stan najam za jedan mjesec u Moskvi je 4600 $ mjesečno ili 14 puta više nego Karachiju. Među pet najskupljih gradova za život iseljenika, koji također imaju skupi najam smještaja, su Tokio, Chad grad N’Djamena, i Singapur. Ostali gradovi pojavljuju u Mercerovoj listi 10 najskupljih gradova za iseljenike su Hong Kong, Geneva, Bern i Zurich.

Promjene tečaja i utjecaj inflacije na dobra i usluge su utjecali na cijene. Neki afrički gradovi su visoko rangirani na Mercerovoj ljestvici, što je odraz visokih životnih troškove za strane zaposlenike, dok su u odnosu Sjeverne i Južne Amerike, gradovi u Južnoj Americi najskuplja mjesta za dijasporu. Kada je riječ o SAD-u, najskuplji grad je New York.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu