Deset najboljih suvenira iz Sočija

U Sočiju su trenutno daleko najpopularniji suveniri sa simbolima Olimpijskih igara. Možete ih naći doslovno na svakom koraku, i to nisu samo privjesci, plišane igračke i magneti, nego i sasvim netipični suveniri, poput snowboardova, skija, klizaljki, kaciga, odjevnih predmeta itd. Svi olimpijski suveniri proizvode se prema licenci i u svim trgovinama prodaju se po jednakoj cijeni. No Soči nisu samo Olimpijske igre. Davno prije nego što su Olimpijske igre stigle u ovaj turistički grad, on je razvio vlastitu jedinstvenu ponudu suvenira.

Dagnje i školjke iz roda Rapan posebno su lijepe i zato ih mjesni obrtnici rado koriste u proizvodnji suvenira ručne izrade. Ako volite predmete od prirodnih materijala, možete ih potražiti na plažama oko Primorske ulice. A poslije svakog nevremena ima ih više nego obično.

Lovor je čest u sjenovitim uličicama grada (npr., Ulica ruža 63), a susreće se bilo kao zimzelena ograda od podrezanog grmlja, bilo kao visoko, razgranato drvo. Osim što je simbol mira, novog života, vječnosti, besmrtnosti i slave, lovor ima i praktičnu primjenu. I u ruskoj kuhinji popularan je u pripremi jela od mesa i povrća te različitih čorbi. Ponesite kući nekoliko svježih grančica lovora. One će dugo stajati u vazi (bez vode) i sjećati vas na putovanje. A kada se grančice osuše, listove možete složiti u staklenku i dodavati ih jedan po jedan u kuhana jela ili uz pečeno meso nekoliko minuta prije nego što je jelo gotovo.

Eukaliptus je također svojevrstan suvenir Sočija. Tijekom cijele godine na gradskim tržnicama (u Moskovskoj ulici 22 u Sočiju ili u Demokratskoj ulici 38 u Adlerskom rajonu) možete kupiti velike svežnjeve eukaliptusovih grana. Čaj od lišća eukaliptusa pomaže u olakšavanju simptoma brojnih bolesti. Osim toga, grane eukaliptusa nezaobilazne su u parnoj kupelji ili sauni. Po provjerenom narodnom receptu protiv prehlade, sobu u kojoj boravite treba ispuniti ljekovitim parama od listova eukaliptusa uronjenih u kipuću vodu.

Kavkaz je poznat ne samo po neobičnoj kuhinji, nego i po aromatičnom bilju, koje jelima dodaje poseban okus. Turisti odnose svojim domovima začine i dodatke jelima koji se mogu kupiti na lokalnoj tržnici (u Moskovskoj ulici 22 u Sočiju ili u Demokratskoj ulici 38 u Adlerskom rajonu). Najneobičniji dodatak jelima mjesna je mješavina začina „adžika”. Obično se prodaje u tri varijante, kao „jaka”, „srednja” i „blaga”. Adžika može dugo trajati jer se pravi od ljute crvene paprike, soli i aromatičnog bilja. Točan sastav bilja čuva se kao tajna. Adžika se dodaje najrazličitijim jelima, od lokalnih specijaliteta do internacionalnih špageta.

Lijep poklon može biti i basturma. To je na poseban način usoljena i osušena govedina obložena pikantnom smjesom aromatičnih začina s Kavkaza. Odlična je zakuska uz pivo. Može vrlo dugo stajati i sigurno se neće pokvariti na dugom putovanju. Basturmu isto možete naći na gradskoj tržnici na tezgama kod privatnih trgovaca.

„Krasnodarski čaj” najsjevernija je uzgajana vrsta crnog čaja na svijetu, neponovljive arome i boje. Najbolje ga je piti uz čurčkelu, kavkaski slatkiš, kojeg u šali nazivaju „armenski snickers”. Ova domaća poslastica priprema se tako da se na konac nanižu jezgre oraha, a zatim se ova „ogrlica” nekoliko puta potopi u vreo i gust kiselj od grožđa (vrsta pudinga). Kiselj se polako hladi i formira slatki „omotač” oko oraha. I čurčkela može dugo stajati, a djeca je obožavaju.

Crno more sa svojim bogatstvom boja i nijansi prava je inspiracija mjesnim slikarima, koji stvaraju djela različite kvalitete i stilova. Njihove radove možete pogledati i kupiti u Umjetničkom muzeju (Kurortni prospekt 51), na središnjoj ulici uz samu obalu (Primorska ulica) i u parku Riviera (Egorova ulica 1).

Na žalost, danas ćete u Sočiju teško naći tradicionalne ruske suvenire, kao što su matrjoške ili šubare. No zato relativno jeftino možete nabaviti unikatne sitnice koje imaju povijesnu vrijednost. Svakog vikenda u samom centru Sočija, na trgu kod Umjetničkog muzeja, okupljaju se kolekcionari kako bi se međusobno upoznali, družili i razmjenjivali predmete iz svojih zbirki. Ponešto je i na prodaju. Obično su to kovanice i novčanice iz sovjetske epohe, značke i poštanske marke, knjige, razglednice ili dekorativni predmeti. Na ovo okupljanje kolekcionara treba doći ujutro, jer poslije ručka se obično razilaze.

Vrlo često se u prodavaonicama suvenira u Sočiju mogu vidjeti rukotvorine od bambusa, koji raste u okolici grada. Ovi suveniri su djelo lokalnih majstora i svaki njihov dio ručne je izrade. Od bambusa se u Sočiju pravi posuđe, ukrasne kutijice, pepeljare, okviri za slike, asure, kuhinjske krpe, i mnogo drugog. Jedna od prednosti ovakvih suvenira je to što su lagani pa neće opteretiti vašu prtljagu.

Vrijedi posjetiti i Studio za izradu umjetničkih predmeta od stakla, koji se nalazi u Adlerskom rajonu, u Forljevoj ulici 41-A, pored Pastrmskog ribnjaka. U ovom studiju možete se upoznavati s tradicijom izrade predmeta od stakla u svijetu i u Rusiji, pogledati prezentaciju i na licu mjesta kupiti suvenir. Puhači stakla će za nekoliko minuta pred vašim očima napraviti i buket cvijeća, i vazu za buket, a uz svaki proizvod dobit ćete i odgovarajući certifikat. U svakom slučaju, za ovako osjetljiv suvenir obavezno potražite i dodatno pakiranje.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu