Deset najboljih jela u Sočiju

Gostoljubivi kubanski kraj i cijeli gostoljubivi Kavkaz – sve je to spojeno u jednu riječ: Soči. To je jedan od ruskih gradova s posebnom multikulturalnom kulinarskom tradicijom. Iskoristite jedinstvenu priliku da za vrijeme ZOI, najvećeg sportskog događaja udovoljite i svom nepcu kušajući vrhunske gastronomske specijalitete.

Stoga nikako nemojte iz Sočija otići, a da ne probate šašlik (ruski ražnjić). Ono što je roštilj za Amerikance, to je u Rusiji šašlik. Šašlik se s pravom može smatrati krunom sočinske kuhinje. To su komadići mesa koji prvo odstoje u marinadi, a zatim se nanižu na metalnu šipku i peku na mangalu (zdjelastoj posudi s nogarima) na otvorenoj vatri. To je omiljeno jelo stanovnika i gostiju Sočija. Može se naručiti u svakom kafiću, restoranu ili menzi čak i tijekom ljeta, na vrućini od 35 stupnjeva. I svugdje je drugačiji, jer svaki kuhar ima svoju tajnu pripremanja i oblikovanja ovog jela. U klasičnoj varijanti se uz šašlik serviraju luk, mrkva, peršin, celer, svježe povrće, lavaš (kavkaska tanka lepinja) i crveni umak (sličan kečapu).Može se probati u kafeima Romaška, Soči i Na beregu, obala rijeke Soči, ulica Rivijerska 6/4.

Oni koji vole vruću i dobro začinjenu hranu trebaju kušati čorbu soljanku. Soljanka na gruzijski način je masna, gusta, mirisna i hranljiva čorba.  za one koji vole vruću i dobro začinjenu hranu. Priprema se od najkvalitetnijeg mesa. Meso se kuha nekoliko sati, dodaje se luk, mrkva, češnjak, rajčica i papar. Za ljubitelje jako začinjene hrane uz gotovo jelo zasebno se servira adžika (smjesa začina). Soljanku je najbolje jesti s mekanim i svježim gruzijskim lavašom. Može se probati u restoranu Amšenski dvor (internet stranica na ruskom), Adler, naselje Kazačij Brod, ul. Krasnoflotska 15 a.

Hinkali je tanki komadić tijesta u kojem je zamotana smjesa od mesa. Kuha se u posoljenoj mesnoj juhi. Hinkali se puni mljevenim goveđim mesom i mesnom juhom, prilično jakom i masnom. Začinjen je paprom, solju i sitno sjeckanim lišćem korijandera. Ruski peljmeni su manji i pune se samo mesom. Uz hinkali se servira crveni umak (od rajčice) i bijeli (cahton).Može se probati u kafeu Bijele noći, ulica Morska 7.

Još jedno remek-jelo gruzijske kuhinje, koja ipak prevladava u Sočiju je hačapuri. Postoje razne vrste hačapurija. Glavni sastojci su sir i tijesto. Ako bismo u svijetu pokušali naći ekvivalent, onda bi najbliža bila talijanska pizza, s tim što hačapuri ima drugačiji, pikantan okus. Tko dođe u Soči obavezno treba probati hačapuri lodočka (čamčić). Lepinje od tijesta se rade u obliku čamca i pune maslacom, jajetom i sirom. Kuhar mora biti pravi virtuoz da bi ispekao lepinju tako da žumanjak ostane mekan. Lodočka se jede rukama, tako da se rubovi lome i umaču u punjenje od sira, maslaca i jajeta. Može se probati u caffeu Stari Bazar (internet stranica na ruskom), ul. Nesebrskaja 4.

Magnolija ili kuglice od sira mogu se naručiti ugostiteljskom objektu Sočija. Doduše, to je službeni naziv jela koji je već pomalo palo u zaborav. Danas ovu vruću zakusku zovu jednostavno: kuglice od sira. Prva Magnolija pojavila se prije 20 godina na meniju sočinskog restorana Inturist zahvaljujući tadašnjem kuharu. I danas je to u Sočiju omiljena zakuska koja se naručuje uz pivo i vino. Može se probati u kafeu Del Mar, Soči, ul. Navaginska 14, na Primorskoj obali blizu hotela Marins Park.

Ako ne jedete meso, ako ne volite začinjenu i jaku hranu, u Sočiju još uvijek nećete ostati gladni. U zimsko vrijeme plodovi mora, naravno, nisu toliko raznovrsni, ali je vrlo moguće da ćete imati sreće i probati poznatog crnomorskog zlatopjegog iverka, barbuna, dagnje i školjke iz roda Rapana. Tijekom čitave godine može se naručiti carska ribica, tj. kalifornijska pastvra, kao i jesetra te kečiga. U Sočiju se poslužuje kvalitetan crveni i crni kavijar, koji se tu i proizvodi, u Adlerskoj oblasti Sočija, u posebnom pastvarskom ribnjaku.

Može se probati u Pastrvarskom ribnjaku (internet stranica na ruskom), Soči, Adlerska oblast, naselje Kazačij Brod, ul. Foreljevaja 45 a.

Abhasko vino je zaštitni znak Gruzije. Slatka, poluslatka, suha i polusuha, crna, roze i bijela vina – sve se to može kupiti u Sočiju. Pored abhaskih vina u Sočiju se prodaje i vrlo bogat asortiman proizvoda kubanskih vinogradara. Oni nude još i pjenušava vina. Gurmani, na primjer, veoma cijene šampanjac Extra Brut Victor Dravigny iz vinarije Abrau Djurso. Vinarija Abrau Djurso je i službeni dostavljač vina za Igre u Sočiju.

A uz vino najbolje ide sir, kojih u Sočiju ima vrsta koliko i vina i šašlika, Najčešće su dvije vrste: suluguni i adigejski sir. Ali i te dvije vrste imaju mnogo različitih varijanti i okusa. Ima slanijih, manje slanih, dimljenih… U svakom slučaju, budite sigurni da je svaki domaći sir kvalitetan i veoma ukusan. Može se kupiti na Adlerskoj tržnici, ul. Demokratičeskaja 38 a i na Centralnoj tržnici, ul. Moskovska 22.

Ako govorimo o tradicionalnoj ruskoj kuhinji, u Sočiju obavezno treba probati kubanski boršč. Ne bojte se ako vam kažu da je boršč jučerašnji jer upravo takav i treba biti budući da dobiva svoj pravi okus tek kada odstoji dan-dva. Uz boršč obavezno tražite i vrhnje. A uz vrhnje još i slaninu, pera mladoga luka, mirisni crni kruh i, naravno, dva decilitra votke, kao što je red. Najbolja hladna zakuska je hladetina sa senfom i hrenom. Obavezno je naručite ako je nađete na meniju. Može se probati u kafeu Puzataja hata, ul. Navaginska 9/1, ul. Donska 9 a.

Drugo tipično rusko jelo su palačinke. Obično se peku u velikim količinama tijekom Maslenice (omiljenog nacionalnog praznika koji nastupa nakon Nove godine i traje tjedan dana). U Rusiji se obično palačinkama ispraća zima i dočekuje proljeće. Iduće godine Maslenica počinje 24. veljače, tj. odmah nakon Olimpijskih igara, ali najvjerojatnije će se palačinke peći znatno ranije. Obično se jedu s nadjevom, prije svega sa crvenim ili crnim kavijarom, ili s malo usoljenim lososom, mesom, sirom, medom, džemom, vrhnjem… Svaki dan možete probati neki drugi nadjev jer je svaki izvrstan. Može se probati u express restoranu Blinjuga, ul. Konstitucije SSSR-a 4.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu