BRICS se slaže s kapitalizacijom razvojne banke na 100 milijardi US dolara

Zemlje BRICS-a su odlučile financirati svoje razvojne banke sa 100 milijardi dolara. Rezerve su usmjerene na financiranje zajedničkih razvojnih pothvata, kao suprotnost dominaciji Svjetske banke i MMF-a.

“U završnoj je fazi realizacije – inicijativa za izradu BRISC Forex rezervi, na 100 milijardi dolara“, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin prilikom otvaranja summita G20 u St. Petersburgu.

Rusija, Brazil i Indija će osigurati 18 milijardi dolara u BRICS-ove pričuvne rezerve, Kina 41 milijarde dolara, a Južna Afrika 5 milijardi dolara, navodi se u priopćenju BRICS-a.

“To su sustavne teme, komplicirane i teške. Moramo pretpostaviti da banka neće profunkcionirati kao brzo kao što bi htjeli, već će to potrajati mjesecima, možda i godinu dana“, upozorio je ruski ministar financija Sergej Storchak.

Banka je osmišljen kako bi pomogla financirati infrastrukturu i razvojne projekte u zemljama BRICS-a te će „bazen“ stranih valuta biti u svrhu obrane od bilo kakve buduće financijske krize.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da će banka „pomoći izbjeći negativne utjecaje koje fluktuacije u valutnim tržištima mogu imati na naše ekonomije.”

Stvaranje rezervnog „bazena“ može pomoći zemljama BRICS-a u njihovom nastojanju za reformu glasova i kvote u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

IMF kvota predstavlja doprinos fonda kapitala pojedine zemlje, te participiranje u odlukama MMF-a. Ona također može odlučiti veličinu kredita koju pojeedina država može dobiti od MMF-a. Trenutno najveću kvotu, od 17,08 posto, ima SAD, čime može staviti veto na bilo koju odluku, kao i na svaku inicijativu koja je prihvaćena bez 85% glasova.

BRICS zemlje predstavljaju značajnu snagu u smislu svjetskih financija. Trgovina unutar grupe iznosila je 16,8% globalne trgovine, odnosno 6,1 milijardi dolara.

 “Snaga BRICS-a je ojačana činjenicom da BRICS zemlje računa imaju 43% svjetske populacije, oko 18% svog BDP-a i 40% svojih deviznih rezervi, procjenjenih na oko bilijun dolara”, rekao je Jacob Zuma,južnoafrički predsjednik, na summitu u Durbanu.

« Vrati se na prethodnu stranicu