Ascentov jamac odbija isplatiti odštetu turističkoj agenciji

Prema informaciji koja se pojavila ovih dana na portalu www.TourDom.ru, neimenovana turistička agencija dobila je odbijenicu od osiguravajuće kompanije “Pomošč” u vezi isplata za nerealizirano putovanje u Hrvatsku koje je bilo kupljeno preko “Ascent Travel-a”. Osiguravajuća kompanija koja je bila jedan od jamaca Ascentu obrazložila je takvu odluku time da turoperator još uvijek nije službeno bankrotirao.

Pravnica Marija Bulatova koja rukovodi arbitražnim postupkom u slučaju “Ascent Travel” smatra ovo odbijenicu kao “osobnu samovolju” osiguravajuće kompanije. “U skladu s člankom 17.4. zakona 132-FZ ‘O osnovama turističke djelatnosti’, osiguranje pokriva štetu načinjenu kada turoperator nije realizirao ili nije primjereno realizirao turistički proizvod. O tome da je obavezan uvjet isplate bankrot turoperatora, u članku 17.4. nema ni riječi”, kaže ona.

Ako osiguravajuća kompanija odbije kompenzirati stvarnu štetu zbog nerealiziranog putovanja “Ascenta”, gđa Bulatova savjetuje predati slučaj na sud s tužbom osiguravajuće kompanije “Pomošč”.

Dobiti bilo što od samog operatora prema njezinom mišljenju malo je vjerojatno jer nemaju sredstava na računu. Tim više, ako predaju zahtjev za unos u registar potraživanja kreditora “Ascenta”, turisti će se naći u trećem redu zajedno sa zrakoplovnim zrakoplovnim kompanijama i dobavljačima. Dok s druge strane, dobiti novce preko suda od “Pomošči” je puno vjerojatnije. “Takvi slučajevi postoje, posebno u regijama”, objašnjava pravnica.

Podsjetimo kako se u Moskvi već dogodio precedent kada je sud gradske četvrti Čeremuški presudio i zahtijevao od Pomošči tri puta veći iznos od onog kojeg je odbio dobrovoljno isplatiti oštećenom turistu “Ascenta”. Uz to, pravnici navode kako prema drugom jamcu turoperatora – osiguravateljskoj kompaniji “Aljfa strahovanie” – u vezi s ispunjavanjem obveza nije bilo nikakvih primjedbi.

Što se tiče procedure bankrota “Ascent Travel”, Marija Bulatova navodi da je za 29. travnja predviđen izvještaj privremenog upravitelja i prijelaz na sljedeću etapu – donošenje odluke o priznanju bankrota i otvaranju natječaja.

Izvor: TourDom.ru

Planirate li putovanje u Rusiju – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu