Arapski šeici pokazuju interes za ruske ceste

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) planiraju uložiti pet milijardi dolara u građevinarstvo Ruske Federacije. Projekti će uključivati nove ceste, zračne luke i tehnološki napredne telekomunikacije. Gulf petrodollars su u potrazi za stabilnim ekonomskim i političkim sustavom, a ruska infrastruktura zahtijeva pouzdane investitore.

Kredit za ove značajne transakcije ide preko Kirilla Dmitrieva, bivšeg bankara u Goldman Sachsu. Dogovor je postignut na sastanku u Kremlju između krunskog princa Abu Dhabi Mohammed bin Zayed Al Nahyana i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

“Imamo jako dobre izglede i dobar trend rasta. Velike mogućnosti se otvaraju u području investicijske suradnje. Zadovoljan sam sa sporazumom o suradnji s Russian Direct Investment Fund, i eventualnim investicijama u iznosu do 5 milijuna dolara u zajedničkom poslu. Nadam se da će se ovaj posao nastaviti uspješno razvijati, a mi ćemo ga naravno podržati na svaki mogući način “, rekao je Putin.

Princ, zamjenik vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga UAE, odgovorio je da je imao povjerenje u ruskom tržištu, pa je to bio razlog zašto su odabrali Rusiju. Izrazio je nadu da će se zajednički investicijski projekti provodi uspješno i postali brojniji.

Odjel financija UAE će ulagati u zajedničke projekte s ruskim Direct Investment Fund (RDIF). Iznos ruskog mogućeg učešća nije navedena. Prije nekoliko mjeseci RDIF je uspješno potpisao sporazum o uspostavi investicijskog fonda s vladinom Abu Dhabi Mubadala Development Company. Prema uvjetima sporazuma, svaka strana će uložiti 1 milijardu dolara u zajednički pothvat, a Fond će ulagati u projekte RDIF-a.

Prometna i ostala infrastruktura oduvijek je bila slaba točka ruskog gospodarstva. Za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. sama Rusija treba izgraditi 7.700 km cesta i 2000 km željezničkih pruga. To će, prema riječima stručnjaka, stajati 35 milijarda dolara. Ovaj problem sprječava modernizaciju Rusije i privlačenje stranih ulaganja u industrijske projekte, tako da se inicijativa UAE ne može se podcijeniti.

Stručnjaci se vrlo pozitivno izjašnjavaju o poslu, jer to je više nego dogovor o nejasnim namjerama, pa se očekuje da će investicijski ugovor biti dovršen u roku od mjesec dana. Prvi predmeti za ulaganja može biti Central Ring Road, Projekt rekonstrukcije federalne autoceste M11, kao i projekti u području telekomunikacija i elektroenergetske infrastrukture. 

« Vrati se na prethodnu stranicu