10 skrivenih ruskih prirodnih ljepota – 1. dio

Hladni bijeli raj – Ojmjakon


Ojmjakon je rusko selo poznato kao kao najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji. Selo se nalazi u Sibiru i ima tek oko 500 stanovnika. Zimi su prosječne temperature oko 50 stupnjeva Celzijusa ispod nule, a rekordna izmjerena temperatura je nevjerojatnih minus 71.2 stupnja.

Jedna od ljepota koju možete vidjeti odvažite li se poći u najhladnije selo, jest posebna pasmina konja. Konji zahvaljujući gustoj grivi i dugoj dlaci mogu guste mogu preživjeti i velike sibirske hladnoće, čak kad je 60 stupnjeva ispod nule.

Divnogorje – muzej-rezervat na obali rijeke Don


Divnogorje se nalazi u Voronježskoj oblasti, na desnoj obali rijeke Don i 80 km od grada Voronježa. Početkom 90-ih godina toj je prirodnoj ljepoti priznat status muzeja-rezervata. Tijekom sezone, od svibnja do listopada, ovo mjesto posjeti više od 60 000 turista.

Tisućama godina voda se na tom području povlačila i ponovno nadolazila te tako oblikovala jedinstven i zadivljujući reljef. Ukupna površina rezervata je 1100 hektara, a njoj se prostiru riječne doline, travnjaci, brda i neobične drevne građevine.

Kamene gljive – Ak-Korum, Altaj


Na desnoj obali rijeke Čulišman, u blizini mjesta gdje se rijeka ulijeva Telecko jezero u pokrajni Altaj formirane su neobične stijene koje svojim oblikom podsjećaju na gljive. Opći naziv za skupinu tih kamenih gromada u obliku gljive je Kurum. Te jedinstvene prirodne tvorevine nastale su na obroncima planina kao posljedica denudacije, tj. zbog ogoljivanja stijena i snižavanja zemljine površine.

Nažalost, ova nevjerojatna prirodna pojava neće trajati vječno. Znanstvenici su utvrdili da se kamene gromade postepeno urušavaju i da ih naši unuci vjerojatno neće vidjeti, zato ih vrijedi što prije posjetiti.

Dolina gejzira na Kamčatki


Jedno od najvećih gejzirskih polja na svijetu i jedino u Euroaziji smješteno je unutar jednog od najstarijih ruskih rezervata Kronocki. Dolina gejzira i poznati ruski rezervat nalaze se na ruskom poluotoku Kamčatki uz tihooceansku obalu. Dolina je otkrivena ne tako davno – u travnju 1941. godine, kada je hidrologinja Tatjana Ustinova sa svojim vodičem Anisiforom Krupeninom istraživala gornje pritoke rijeke Šumnoj.

Dolina gejzira u rezervatu Kronocki zauzela je mjesto među najvažnijim svjetskim gejzirskim područjima, odmah uz sjevernoamerički Yellowstone, čileanski El Tatio, novozelandski Wai-O-Tapu i Island.

Sedam okamenjenih duhova – Man-Pupu-Nyor

 
Man-Pupu-Nyor (Mala planina bogova) je čarobno geološko nasljeđe isklesano duboko u planinama Urala u Rusiji, u udaljenoj ruskoj regiji – Republici Komi. Sastoji se od sedam stijena visine od 30 do 42 metra. Šest ih je grupirano zajedno, a sedma je nekoliko desetaka metara udaljena. 

Ruska Mala planina bogova mjesto je koje kroz godine nadahnjivalo stotine legendi. Jedan od mitova govori da je šaman urekao zle divove te ih pretvorio u kamen. Zanimljivo je da se zbog nestabilnog vremena izgled ovog platoa mijenja dramatično, ponekad i nekoliko puta dnevno.

Poželite li posjetiti neko od ovih predivnih, a manje poznatih mjesta u Rusiji, agencija Atlantis Travel može Vam ponuditi usluge organizacije putovanja i ishođenja viza za Rusiju.

Izvori: miph.info, carobna-suma.com

« Vrati se na prethodnu stranicu