10 skrivenih ruskih ljepta – 2.dio

Visoravan Putorana – na granic tundre i tajge


Visoravan Putorana nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Srednjosibirske visoravani, svega 100 km sjeverno od polarnog kruga, na granici tundre i tajge. Kako bi se zaštitila najveća krda sobova na svijetu, te srpiječila krađa velikorogog muflona, 1988. na tom je području osnovan rezervat prirode Putoran. Park se proteže na povrišni od 1.887.251 hektara, a od 2010. godine upisan je u Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Posebnost ove visoravni jest njezin nedirunuti slatkovodni sustav jezera i rijkea te brza izmjena posve različitih krajolika – pusta planinska tundra u neposrednoj je blizini guste zelene tajge.

Lenski stupovi – crveno čudo prirode u Jakutiji


U dalekoj Jakutiji uz rijeku Lenu smješten je prirodni park Rusije poznat po neobičnim crvenim stijenama. Te se stijene, nastale od crvenog pijeska, nazivaju Lenski stupovi. Visoke su do 100 m, a pretpostavlja se da su nastale prije oko 400 000 godina.

Slika crvenih stijena koje se ogledaju u velikoj sibirskoj rijeci ostavljaju bez daha. Kako se nekim od stijena ne može pristupiti, posjetitelji uživaju u pogledu na to čudo prirode s nekoliko vidikovaca dostupnih u parku.

Altaj – velika brda zlata

Altaj
Altaj je složen sustav sibirskih planina ispresijecan dolinama rijeka. Altaj u prijevodu s mongolskog znači brda zlata. Naziv potječe vjerojatno od nalazišta zlata koja se nalaze na rubnim gorjima. Tu su također i nalazišta srebra i ugljena. Gornji dijelovi gorja prekirveni su stepama i pašnjacima, a niži dijelovi i doline gustim šumama.

Altajsko gorje, nažalost, postepeno uništavaju razne prirodne pojave. Velike vrućine i oštri mrazovi, vjetar i obilje voda odnose slojeve otkrivajući tako gusto zbijene stijene kristalne strukture – granit, mramor i porfido. Gorje je bogato raznovrsnom florom i faunom, predivnim jezerima, a tu poznati rezervat prirode Katun.

Čarske pješčane doline


U Kalarskoj regiji uz rijeke Čara, Srednji i Gornji Sakukan prostrla se ruska pješčana pustinja. Ta ničija zemlja pojavljuje se najednom nakon gustih tajgi, između tih posve kontrastnih prirodnih tvorevina ne postoji neko prijelazno područje. Pješčana prostranstva u pozadini kojih je zelenilo tajgi i na čijem su rubu malena jezera jedinstvena je prirodna pojava. Visina dina, koje oblikuju lanac, doseže čak i do 30 m.

Krenicin – najveći «vulkan u vulkanu»


Vulkan Krenicin nalazi se na otoku Onekotan koji pripada Kurilskim otocima u Sahalinskoj oblasti. Visok je 1325 m, a ime je dobio prema prema istraživaću Pjotru Kuzmiču Krenicinu. Poznat je kao najveći «vulkan u vulkanu». Zbog njegove nevjerojatne ljepote i jedinstvenog oblika neki ga smatraju i jednom od svjetskih čuda.

Okružen je vodom Koljcevog (Prstenastog) jezera čija se površina na prvi pogled čini mirna, no valovi su ponekad visine i do 3 m. Slika tog neobičnog vulkana obavijenog maglom jezerskih isparina doima se nadrealnom. Osobito je lijepo u kasno proljeće kada se zazelene patuljaste vrbe, a površinu otoka prekriju brojne vrste raznobojnog cvijeća.

Poželite li posjetiti neko od ovih predivnih, a manje poznatih mjesta u Rusiji, agencija Atlantis Travel može Vam ponuditi usluge organizacije putovanja i ishođenja viza za Rusiju.

Izvori: miph.info

 

« Vrati se na prethodnu stranicu